Jens Thurau: Osamělá kancléřka, matka všech problémů

22.09.2018 11:34

Horst Seehofer, německý ministr vnitra svým prohlášením o „migraci jako matce problémů“ na interní poradě, nyní i veřejně připomněl liberální přístup „mutter“ Angele Merkelové před třemi lety. Podle něj to byla její slova „to zvládneme“, která zavdala podnět k rozdělení společnosti, založení AfD s její nynější silou a ke stále větší erozi tradičních německých politických stran.

Jens Thurau: Osamělá kancléřka, matka všech problémů
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Osamělá kancléřka

Je to vše důsledek německé politiky k uprchlíkům? Jedná se o komplexní problém, na který je obtížné odpovědět. Možná se nejvíce blíží pravdě tvrzení, že přijetí uprchlíků z celého světa, se stalo podnětem ke katarzi, že na povrch vyplavaly dávno přítomné vnitřní problémy a konflikty, jakou jsou: Západ a Východ, liberální demokracie versus kontrolovaná řízená demokracie, role a smysl právního státu nebo sociální otázka.

Stále je jasnější a zdá se, že Seehofer právě na to chtěl poukázat, že kancléřka, a to bez ohledu na šok z nepokojů a štvanice na azylanty v Chemnitzu, nemá již podporu většiny pro její uprchlickou a azylantskou politiku, a to jak v Německu, tak i v Evropě.

Konzervativci již nenachází společnou řeč

Když se zmiňujeme o Chemnitzu, shledáváme s odstupem času, že mezi konzervativci je rozpor v interpretaci, co se ve skutečnosti v Chemnitzu stalo.

Kancléřka hovoří o „hetzjagden“ (štvanici) na lidi a saský premiér, jinak člen CDU, stejně jako Merkelová, štvanici naprosto popírají. Rovněž Horst Seehofer mluví o tom, že má pochopení pro chování lidí, když jsou pobouření tím, že jeden z azylantů zavraždil Němce – k čemuž v Chemnitzu došlo.

Jak zabránit rozdělení Evropy?

Bezúspěšné pokusy… S ohledem na vnitřní politiku Angela Merkelová neustále prohlašuje, že důvodem proč v roce 2017 opět kandidovala, byla obava z rozdělení společnosti a strach z rozpadu Evropské unie. Rok později je již naprosto jasné, že v politice soudržnosti neudělala žádný pokrok.

Evropa volí populisty (viz Itálie), do mnoha zemí se vrací nacionalismus (Velká Británie i jiné země) a právní stát je podrýván (viz Polsko).

V Německu se všichni nespokojení, radikálové, odpůrci demokracie i vnitřní opozice shodnou na tom, že za všechno může Angela Merkelová.

Útočištěm je kancléřství

To, že Merkelová se stále drží, je eroze dalších politických stran, která postihuje daleko více ještě jiné strany, než její mateřskou CDU, a to především SPD a CSU v Bavorsku.

Kam to vše dospěje? Již nyní je nápadné stahování se Merkelové do svého úřadu, což je ve skutečnosti zlým znamením.

Po deset dní celé Německo sledovalo, co se děje v Chemnitzu, sledovalo běsnění svých spoluobčanů, pozorovalo štvanici, násilí ultrapravice a neskrývanou sympatii pro nacistická hesla.

Německo bylo také svědkem protestního shromáždění v podobě rockové koncertu, kde se sešli lidé, kterým nejde pouze o azylantskou politiku, ale mají obavy z emocí v zemi a ve společnosti. Mají také strach z budoucnosti a o demokracii.

Co na to Angela Merkelová? I ona chce navštívit Chemnitz, má se to stát v listopadu a termín zatím není určený.

(článek Kommentar: "Die Mutter aller Probleme" - oder: Die Einsamkeit im Kanzleramt vyšel v Deutsche WElle, přeložil Mirko Radušević)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.