Jihočeské matky: Republiku si rozvracet nenecháme!

02.07.2012 18:36

Reakce na článek Jiřího Hanzlíčka „Zájmy občanů zastupují placení aktivisté, kteří jen šíří propagandu“ uveřejněného v Parlamentních listech 28. 6. 2012.

Jihočeské matky: Republiku si rozvracet nenecháme!
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Podle Jiřího Hanzlíčka jsou všichni, kdo vyslovili na veřejném projednání výstavby nových jaderných bloků v Temelíně svou kritiku či pochybnosti, osoby neinformované, šířící za zahraniční peníze neobjektivní propagandu, dostávající příliš mnoho prostoru v našich médiích. Navíc prý neustále chronicky opakují své námitky týkající se úložiště vyhořelého paliva, radioaktivních výpustí a ekonomiky výroby elektřiny z jádra, které jim prý byly více než stokrát vysvětleny.

Kdo si dokumentaci a posudek k výstavbě nových bloků v Temelíně pozorně přečte, zjistí, že odpovědi na výše zmíněné problémy v tomto materiálu nenajde - například odpověď na to, kam bude provozovatel jaderné elektrárny ukládat vysoce nebezpečné radioaktivní palivo. Pokud zde na nějaké odpovědi narazí, najde pouze  texty z pera jaderných propagátorů o tom, jak je jaderná energetika ekonomicky výhodná, jak se  bez ní nemůžeme obejít, či informace, že jadernou elektrárnou při běžném provozu uvolňované radionuklidy nikterak neovlivní životní prostředí ani člověka.

Již dnes jsou přitom zpracovány studie dokládající, že budování nových Temelínů je ekonomické harakiri (studie Candole Partners) nebo  studie o tom, že moderní energetika může v budoucnosti vypadat zcela jinak, než uhelně-jaderná (studie Chytrá energie zpracovaná ekologickými organizacemi ve spolupráci s prestižním německým Wuppertalským institutem). Je také jasné, že ukládání vyhořelého jaderného paliva bude v České republice, vzhledem k nesouhlasu obcí s budováním hlubinného úložiště, velkým problémem. Existují též studie upozorňující na negativní vlivy nízkých, podlimitních dávek radioaktivního záření na lidské zdraví.

Pan Jiří Hanzlíček má na své projaderné názory samozřejmě právo. To, že mu unikají nové informace, je jeho problém. Měl by ale respektovat názory odlišné. Pan Hanzlíček si ale možná  jen  zapomněl na svém pracovním stole vyměnit  kalendář ze 70. let minulého století za kalendář 21. století . Jeho rétorika tomu odpovídá. Tehdy byl  totiž každý, kdo nectil jedinou oficiální „pravdu“ označován jako imperialistickými mocnostmi podporovaný nepřítel státu.

Ing. Monika Machová Wittingerová
Sdružení Jihočeské matky, České Budějovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…