Jiří Baťa: Pozdrav Topolánkovi z Valašska

21.04.2020 10:21

K Topolánkovu komentáři projevu prezidenta Miloše Zemana

Jiří Baťa: Pozdrav Topolánkovi z Valašska
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Mirku Topolánku,

předně si dovolím Ti tykat, přestože nejsem členem ODS, ale protože jsem o dost starší, abych si to mohl dovolit, stejně jako Tě na tomto místě vyplísnit. K projevu prezidenta Miloše Zemana píšeš, že Ti došla slova. Rodná valašská, malebná ostravská i trefná pražská. Proto ses rozhodl dát najevo svou nespokojenost slovy, cituji: Miloši, pohrdáš lidmi a vytíráš si s nimi prdel. Nikdy jsi nebyl demokrat, jsi jen ubožák a sráč! No, vzhledem k Tvému vzdělání (o intelektu raději pomlčím) bych očekával nejen větší slovní zásobu, ale hlavně slušná, společensky únosná slova, která přes negativní postoj k dané osobě budou obsahovat onu nepostradatelnou elementární úctu a respekt, zvláště jde-li o osobu prezidenta. Sebevětší nespokojenost, hraničící s nasraností, lze také vyjádřit slušně, bez urážek a slov, která by snad neměla být ani publikována. Demokracie, Mirku, není o tom, že když s něčím nesouhlasíš, tak to vyjádříš slovy jako otrapa, vyhozený z hospody! V souvislosti s Tvým výrokem musím citovat známé české přísloví, že „Čím větší (rádoby) inteligent, tím větší prase“! Nepochybuji, že Tě má slova nijak nerozhodí, protože Ty jsi „splachovací“, s odrazovým sklíčkem na řiti. Jenže to Tvou reputaci nenapraví.

Tragédií je, když si uvědomíme, že takové sprosté hovado, za které se stydí samotní Valaši a Ostravaci, bylo kdysi předsedou vlády České republiky! To ovšem v tu dobu nikdo nevěděl, resp. netušil (snad kromě Tvých nejbližších kamarádů z Mokré čtvrti), jaké jsi nevycválané hovado, valašské prase, nevymáchaná držka a neomalený hulvát. Stalo se, Ty ses stal premiérem! Uf!

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

I na tomto vysokém postu jsi však neopomněl prokázat svoje svérázné intelektuální a charakterové kvality a vlastnosti, nicméně ses alespoň zdržel, pokud si pamatuji, projevu takové netaktní indiskrétnosti, nekultivovanosti a nekorektnosti, jakou sis dovolil k hlavě státu, prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Vůbec Tě neomlouvá skutečnost, že se důvěrně znáte, že si tykáte. Tykat si mohou relativně vzato přátelé, ale pokud se jeden ke druhému chová jako Ty, Mirku Topolánku, to není přátelství, ale důkaz hluboké neúcty a deformace intelektu a charakteru, což toliko hovada hodno jest!

Je velkou chybou a Tvým štěstím současně, že byl zrušen § z dob socialistického, potažmo buržoazního zákonodárství o urážce veřejného činitele, resp. nactiutrhání apod. Dnes je urážka na cti (odborně difamace), tedy jako ublížení na cti druhé osoby urážkou, nadávkou, vydáním v posměch apod., čehož ses, Mirku Topolánku, svým vyjádřením v plném rozsahu dopustil, notabene k osobě, která by měla včetně Tebe požívat všeobecné vážnosti. Avšak v současném českém právu jde, bohužel, jen pouze o přestupek, i když závažnější případy jsou nebo také mohou být hodnoceny jako trestný čin pomluvy, což by Tvému vyjádření odpovídalo. Bránit se difamaci lze také soukromoprávní žalobou na ochranu osobnosti, k čemuž se prezident Zeman, vzhledem k jeho velkorysosti a opovržení k Tvé osobě, zřejmě neodhodlá. Nestojíš mu za to, Mirku!

Nicméně, co myslíš, jak by asi dopadlo toto Tvé „neskonale korektní“ vyjádření někde v nadupané, slivovicí provoněné valašské hospodě, kdybys třeba tamnímu starostovi veřejně před všemi hosty řekl, že pohrdá lidmi a že si s nimi vytírá prdel, že nikdy nebyl demokrat, že je jen ubožák a sráč? Myslíš si, že by Ti za Tvou upřímnost poklepal na rameno a pozval na štamprli? Já o tom silně pochybuji a obávám se, že bys nejspíš místo štamprle dostal pěknou nakládačku! Ale mohu se mýlit, a to v případě, že by starosta byl poseroutka, zvadla by mu ramena, rozklepala kolena a potichu by se vytratil z hospody. Jenže Valaši nejsou žádné srágory a takové „velkohubé“ a „svalnaté“ názory, jako ty Tvoje, obvykle nezůstávají bez povšimnutí.

Ale to je všechno jen „kdyby“, vraťme se do reálu. Ty by ses měl, Mirku Topolánku, Miloši Zemanovi jakožto prezidentu České republiky, a nejen nějaké „nule“, veřejně, velmi zdvořile omluvit. Pokud tak neučiníš, Míro, bude zřejmě nutné Tvoji rozvášněnou rétoriku nechat umravnit orgány české justice. Co Ty na to, „valašský“ hrdino!

Jiří Baťa, 81 let, taky Valach

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty