Jiří Bátěk: Opravdu nám ideologové či političtí příštipkáři vytrhnou trn z paty?

08.09.2016 19:51

V Egyptě, dřívější obilnicí starověkého Říma, žije přes 85 milionů lidí, kteří jsou zcela závislí na jediné řece a nilském údolí. Přesto na úrodné půdě staví a zpracovávají ji na cihly. Společnost těsně před kolapsem? Lze se možná v Evropě utěšovat, že si za to mohou díky své porodnosti cirka 5,5 dětí na jednu ženu v 70. letech sami, ale protože všichni na jednom jevišti velkého světa stojíme a cokoliv se tu koná, všech se týče (Jan Amos Komenský), klid na místě být nesmí.

Jiří Bátěk: Opravdu nám ideologové či političtí příštipkáři vytrhnou trn z paty?
Foto: František Havlát
Popisek: Začínající eroze půdy na cca 120 ha půdním bloku

V Keni se nachází velké sladkovodní jezero Naivasha s rozlohou 139 km2 a průměrnou hloubkou 6 metrů. Voda z tohoto jezera se používá k zavlažování obřích květinových farem, které vznikaly od 80. let. Právě odtud se dováží nejvíce řezaných květin pro Evropskou unii. Hladina vody tohoto jezera neustále klesá a uvádí se, že za posledních 15 let se zmenšilo asi o čtvrtinu. Spousta lidí sem přichází za prací a vznikají slumy, které dále znečišťují jezero čisticími prostředky, odpadem a v jezeře končí i chemikálie urychlující růst květin. Až si půjdeme koupit růži do květinářství, můžeme si na to vzpomenout.

V Saudské Arábii zase využívali podzemní vodu k zavlažování pšenice a datlových palem, a tak vyčerpávali drahocenné zásoby vody.

Jinými slovy, díky neuváženým krokům minulosti i přítomnosti v Africe i Blízkém východu, se ruku v ruce s klimatickými změnami budou dít masivní přesuny obyvatel, protože v jejich domovině již nebude rozumný život možný. Kam asi tito lidé půjdou?

Abychom se vyvarovali pocitům, jak my vše děláme dobře, tak si můžeme připomenout privatizaci energetiky či přírodního bohatství (uhlí, voda) či osázená pole řepkou a kukuřicí na bionaftu a bioplyn, nebo se zajít podívat do lesů, kde hospodaří LČR (s Harvestory, kde po těžbě zůstává měsíční krajina), a kde církev.

Ročně posíláme do zahraničí až 5 miliard korun

Eroze ochuzuje zemědělskou půdu o její nejúrodnější část, o ornici. V ČR je vodní erozí ohroženo 52% zemědělské půdy, větrnou pak 10%. Na polích vyrůstají průmyslové zóny, solární elektrárny a podél silnic se rozrůstají satelitní obytné čtvrti. Za poslední rok ubylo v České republice zhruba 19 hektarů (jedná se přibližně o čtverec 435x435 metrů) zemědělské půdy denně. Od roku 1966 do roku 2007 přišla Česká republika o 235 tisíc hektarů, tj. zmizel čtverec zemědělské půdy rozměrů 48,5x48,5 km.

Ve více než půlce České republiky prodávají českou vodu cizinci, ročně posíláme do zahraničí až 5 miliard korun.

Je nejvyšší čas, aby se politici EU zaměřili na pojem „funkční stát“. Na lokální úrovni podporovat ty projekty, které vrací do krajiny vodu, jak se to realizuje třeba v Českém středohoří, kde došlo k vybudování 36 tůní, na makroúrovni se pak zaměřit na globální rizika způsobené právě třeba krizí z nedostatku vody či potravin a efektivními projekty rizika snižovat.

Co však politici nabízí? Místo strategického uvažování a uvědomění si, co vlastně v republice máme a o co bychom měli vážně pečovat (o krajinu, půdu a vodu), tak se raději utápíme v ideologických dětinských hrách na hodné (ty ze Západu) a zlé (ty z Východu). Opravdu nám to v něčem pomáhá? Teda kromě toho, že pár tupých svazáků má v různých „nevládních odborných institucí bránící liberální demokracii“ teplá místečka.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.