Jiří Hanzlíček: Zákonodárci devastují průmysl a peněženky občanů

18.03.2012 11:30

Smutným příkladem je projednávaný zákon o ochraně ovzduší, který při vší úctě ovzduší moc nepomáhá. Senát, který má být pojistkou reálných zákonů nedomyslel všechna pro a proti placení poplatků za znečišťování. Zákon vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Považuji proto za potřebné občanům i některým poslancům vysvětlit, že vybírání poplatků za znečišťování ovzduší jde nad rámec evropské legislativy, ve většině zemí Evropské unie neexistuje.

Jiří Hanzlíček: Zákonodárci devastují průmysl a peněženky občanů
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Jsou pouze letitým extrémem české legislativy. V žádném případě nejsou motivační pro zlepšení ovzduší. Průmyslové podniky musí již dlouhodobě plnit pod tvrdými sankcemi velmi přísné emisní  limity, mnohdy tvrdší než v unijních zemích. Zákony  podniky nutí k postupnému snižování vypouštěných škodlivin do ovzduší. Související opatření jsou  nesmírně nákladná. Řadě oponentů neznajících problematiku je nutno hlasitě sdělit, že placení či neplacení poplatků průmyslovými a energetickými podniky v žádném případě nepřispěje ke zlepšení kvality ovzduší ani se tím neovlivní  počty smogových zátěží v řadě regionů.

Není zde žádná souvislost, pouze se zbytečně zvyšují náklady a snižuje se  konkurenceschopnost našich firem oproti evropské a světové konkurenci. Tento přístup je v hlubokém rozporu s předkládanou vládní strategií ke zvyšování konkurenceschopnosti. Není logické nutit podniky k tomu, aby poplatky z komínů se odváděly  prostředky do Státního fondu životního prostředí a zbytečně sváděly ke korupční politice při jejich přerozdělování do krajů. Podivuji se, že ministerstvo průmyslu i Svaz průmyslu hlasitěji neprotestují proti bursíkovskému zákonu ministerstva životního prostředí.

V současné době je u nás již řadu let uplatněna zbytečná ekologická daň z elektřiny, uhlí a plynu. Podle směrnice EU  je dále zaveden systém povolenek na emise CO2,  s cílem snížit vliv skleníkových plynů na neprokázaném globálním oteplování. Za povolenky se platí a firmy jej musí zakalkulovat do cen výrobků. Náklady na nákup emisních povolenek, diskutovaná nová uhlíková daň i emisní povolenky a mnohá další nařízení dostatečně nutí podniky k investicím do moderních technologií, které ve svém důsledku skutečně snižují znečištění životního prostředí. Nelze opomenout ani finanční zátěž dalšími zákony a přihlouplými hlášeními, která k ochraně prostředí nepřispějí. V době ekonomické krize nastal čas se zamyslet nad odstraněním alespoň některých nesmyslů.  Všechna uvedená zatížení průmyslových podniků zbytečnými směrnicemi EU a našimi zákony zaplatí spolu s průmyslem opět a výhradně občané.

 Rovněž část zákona zabývající se kontrolou domácích kotlů na pevná paliva  budou v praxi neproveditelná. Pokud se počítá s myšlenkou instalace moderních kotlů, dostáváme se za hranice reality. Fatální chybou vlády a zákonodárců  je  politika neustálého zdražování cen plynu a elektřiny s podporou provozu fotovoltaiky i bioplynových stanic. Panují spíše obavy, že nákladně  plynofikované  obce se budou hromadně odpojovat a opět přecházet na  zdražující se pevná paliva. V řadě obcí se dnes topí dřevem,  zatím získávaným i na černo  v lesích. Cena palivového dřeva se však  rovněž zdražuje a jeho spalování rozhodně nepřispívá k lepší kvalitě ovzduší

Největší demagogií fundamentalistů je přesvědčování občanů a matek, že neplacením poplatků dojde ke zvýšení počtu dnes zužujících smogových epizod. Při odstranění smogu je však jediným smysluplným řešením, místo předkládání nedomyšlených novel zákonů  a mnoha  odborně nepromyšlených opatření, urychleně použit soustředěných finančních prostředků státu, průmyslových a strukturálních fondů EU na vývoj nových technologií k zachycování malých částic prachu z emitujících komínů i výfuků motorových vozidel.  To se však neděje. Nejde při tom jen o zdravotní problém ČR, ale i celé Evropské unie.

Konečné slovo bude v kauze patřit Poslanecké sněmovně.  Posoudí objektivní realitu zákona?

RNDr.Jiří Hanzlíček, bývalý poradce ministrů průmyslu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…