Jiří Leschtina: Jak oživit doktora Sváčka

30.09.2014 21:30

Jedno bychom mohli soudci Janu Sváčkovi přiznat. Vytrvalost, s jakou usiluje o prestižní funkce v justici, jak vyhazován dveřmi, vracívá se oknem, je pozoruhodná. Méně zábavné už ale je, že tentokrát se Sváček vynořil jako vítězný kandidát na místopředsedu Vrchního soudu v Praze.

Jiří Leschtina: Jak oživit doktora Sváčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sváček

A je na místě otázka, kdo a proč zosnoval výběrové řízení, v němž mohl zvítězit uchazeč, jehož minulost již dvakrát odradila senátory od toho, aby ho potvrdili ústavním soudcem.

Když levicový Senát odmítl Sváčka na ústavního soudce prezidentu Klausovi, mohl to Hrad ještě vykládat jako kapric senátorů vůči někdejšímu představiteli pravice. O dva roky později ale s tímto kandidátem pohořel i Miloš Zeman, přesvědčený, že mu horní komora, ovládaná sociálními demokraty, leží u nohou. Což byl neklamný signál, že problém vězí ve Sváčkovi.

Přitom nejde jen o jeho členství v komunistické straně, do níž vstoupil s obdivuhodnou předvídavostí v červnu 1989. Ale o to, že Sváček své členství zatajil, když v televizi lhal, že byl jen kandidátem.

A posléze jako předseda Městského soudu v Praze odmítal uvést stranickou minulost soudců, ačkoliv ho k tomu zavazoval nález Ústavního soudu. Což je v případě soudního funkcionáře zrovna tak absurdní, jako kdyby šéf dopravního inspektorátu jezdil autem a kašlal na dopravní předpisy a značky.

A to ještě senátoři neznali policejní odposlechy, v nichž se o Sváčkovi baví politická galerka.

Například už před rokem unikl do médií rozhovor mezi bývalým předsedou ústředního výboru SSM Martinem Ulčákem a Romanem Janouškem, v němž se baví o tom, že Sváček buď půjde na Ústavní soud, nebo „k Burešovi dělat místopředsedu“.

Tady si připomeňme, že Jiří Bureš, předseda Vrchního soudu a někdejší ministr spravedlnosti, měl vždy blízko jak ke Klausovi, tak k Zemanovi.

Za této situace je nepochopitelný postup ministerstva, které vyzvalo Bureše, aby jmenoval čtyři z pěti členů výběrové komise pro volbu místopředsedy jeho úřadu. Tím pátým byl náměstek ministra spravedlnosti Robert Pelikán.

Lze se potom divit, že volba dopadla, jak se domlouvali Ulčák s Janouškem? Že se do vedení vrchního soudu dere jeden z představitelů temné éry justice, pro niž bylo typické propojení části soudců s byznysmeny, politiky i s organizovaným zločinem?

Sváčka teď musí potvrdit v nové funkci Babišova ministryně spravedlnosti Helena Válková. Ta před časem kritizovala vítěze tendru na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Veselého a dosáhla u prezidenta jeho odmítnutí jen proto, že jeden z jemu podřízených soudců byl příliš pomalý ve vyřizování případů.

Sledujme teď pozorně, jak se Válková zachová v případě Jana Sváčka, jehož jméno figuruje nejen v odposleších politických mafiánů, ale i v telefonních hovorech členů konkursní mafie. Což jsou přece ony temné síly, které Babiš sliboval rozbít na padrť.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…