Jiří Leschtina: Povolební výbuch v TOP 09

16.10.2014 9:30

Na paralelním odchodu dvou rivalů pražské TOP 09 Tomáše Hudečka a Jiřího Vávry z ringu po prohraných volbách by nebylo nic až tak překvapivého. Vždyť primátor i jeho náměstek mají se svými vleklými spory na pražské prohře lví podíl.

Jiří Leschtina: Povolební výbuch v TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Normální ale v takovém případě bývá, že se skládají funkce. Pokud oba rovnou odcházejí ze strany a Hudečka následuje i jeho radní Eva Vorlíčková, spíš se ocitáme na prahu rozpadu zastupitelského klubu TOP 09 a možná i konce topky jako takové.

Máme ale podezírat volební lídra pražské TOP 09 z přeběhlických úmyslů? Skutečně se potvrdí spekulace, že se Hudeček chystá zajistit větší podporu případné koalici ANO, ČSSD a Trojkoaličníků?

Pokud skutečně nehodlá opustit klub, jak tvrdí, pak nemá logiku jeho vystoupení ze strany. Vždyť u někoho, který ze dne na den praští se stranickou legitimací, spíš musíme očekávat, že si rozvazuje ruce pro vlastní cestu.

Po rezignaci Hudečka a Vávry zřejmě Miroslav Kalousek naplno rozjede vyjednávání o široké protibabišovské koalici na magistrátu, do níž by se zapojily TOP 09, Trojkoalice, ČSSD a ODS.

Pro Kalouskovy emisary ale nastává jistá potíž. Nebudou mít zrovna přesvědčivou odpověď na prostou otázku: Za kolik vlastně ručíte hlasů, když lídr vaší kandidátky a jeho vlivná radní dávají od vaší strany ruce pryč jen pár dní po volbách?

Jak ale může případný rozpad topkařského klubu poznamenat stranu jako takovou?

Pražská organizace je nejpočetnější základnou a zároveň mozkem celé TOP 09. A jakýkoliv požár v centru nutně ochromí stranu jako celek. Tím spíš, že v regionech se od ní již nepokrytě odtahují její nadmíru cenní spojenci, strana Starostů a nezávislých.

Přitom pro širší členskou základnu asi nebude hlavním problémem primátor Hudeček, který nakonec nedopadl ve volbách tak špatně. Ale zjištění, že na voliče přestává působit schwarzenbergské kouzlo.

A že situaci nezachránil ani Miroslav Kalousek, jenž zůstává pro velkou část veřejnosti pádným důvodem, proč tuto stranu nevolit.

Mnohé tedy nasvědčuje tomu, že dramatický čin Tomáše Hudečka, který byl vnímán jako důrazný oponent Miroslava Kalouska, uvolnil dlouho nazrávající spor mezi příznivci a odpůrci prvního místopředsedy strany.

Skutečnost, že se tak stalo ještě před druhým kolem senátních voleb, jen dokresluje, jak živelný je to výbuch.

Co po něm zbude z TOP 09, si můžeme snadno představit. Stačí si připomenout osud jejích stejně malých a ideově podobných předchůdkyň – Občanské demokratické aliance a Unie svobody.

Tehdy se z jejich konce radovala Občanská demokratická strana, která je dnes s nimi co do počtu voličů zcela srovnatelná. A tím, kdo se nadechuje k vítěznému pokřiku, je Andrej Babiš, uvádějící na trh nový model zvaný „pravicová strana se sociálním cítěním“.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…