Jiří Leschtina: Rok od antické tragédie Petra Nečase

13.06.2014 14:09

Přesně před rokem vstoupili za soumraku do pracovny premiéra Petra Nečase olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a šéf protimafiánské jednotky Robert Šlachta a oznámili mu, že zahajují rozsáhlé zatýkání, v jehož síti uvízne i ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová.

Jiří Leschtina: Rok od antické tragédie Petra Nečase
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér Petr Nečas dorazil ve čtvrtek ráno k výslechu v kauze Nagyová

Nečasova odpověď "Dělejte svou práci", nepostrádala rysů antické tragédie. Vzápětí zanikla v rachotu největšího politického zemětřesení od vzniku polistopadové demokracie, jehož otřesy pociťujeme dodnes.  

Po Ištvanově zátahu padla vláda, zhroutila se Občanská demokratická strana, prezident na čas uzurpoval moc, aby nakonec po předčasných volbách vstoupil do vlády šéf nesystémové hnutí Andrej Babiš. Nelze se proto divit, že se rozpoutala diskuse, jak mohou žalobci a vyšetřovatelé ovlivnit politické poměry v zemi.   

Méně pochopitelné už jsou obsesivní výklady některých politiků, advokátů či publicistů, líčící události před rokem jako pokus Ištvana, Bradáčové a Šlachty převzít moc ve státě. Další zase přirovnávají vyšetřování Jany Nagyové k procesu s Miladou Horákovou. A všichni dohromady straší vznikem prokurátorské republiky.   

Tady je nutné připomenout, že po odhalení, že šéfka premiérova kabinetu zneužila vojenskou rozvědku ke sledování bezúhonných občanů, by padla vláda v každé demokratické zemi. Nečasův kabinet nezničil prokurátorský puč, ale intriky Jany Nagyové, která si z veřejné instituce, sloužící obraně státu, udělala soukromou detektivní službu. To nemohla vláda přežít.   

Jak se zdá, v případě zneužití tajné služby bude obvinění podepřeno přesvědčivými důkazy. Což zatím nelze říct o vyšetřování podnikatelů Romana Janouška a Ivo Rittiga. Přitom podle rozšířeného názoru pouze odsouzení obou politických mafiánů může ospravedlnit razantní policejní zásah.   

Jenže pozor, může se klidně stát, že policie dostatek důkazů prostě nedá do kupy. Vždyť dostat za mříže šíbry, platící si týmy nejlepších právníků, kteří je jistili, aby na cestě za pohádkovým bohatstvím nesklouzli za hranu zákona - to by byl svým způsobem zázrak. A pokud nenastane, máme označit celé vyšetřování za hořkou blamáž?   

Ne tak zhurta. Vždyť největším přínosem vyšetřování je rozkrytí obludného systému vysávání státu. Díky policejním protokolům a stokrát proklínaným únikům odposlechů už teď víme, jací politici se paktovali s Janouškem a jinými grázly, kteří měli pod palcem část státních zástupců, vlivné policisty i manažery státních podniků.  

Právě šokující pohled do střev korupční mašinérie by měl vést k tomu, abychom se už nikdy neocitli v situaci, kdy o rozdělení veřejných peněz či vrcholných funkcí nerozhodovali politici ale bývalý pingl, prodavač nebo pumpař. První kroky k tomu uděláme, když inspirováni padlým premiérem dál necháme vyšetřovatele dělat svou práci.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …