Jiří Paroubek: Já na bráchu, brácha na mě...

04.03.2021 13:15

Pamatuji se na starou českou veselohru Klapzubova jedenáctka, v níž herec Jaroslav Marvan svým osobitým způsobem vysvětluje, jak hráli fotbalový zapas: „Já na bráchu, brácha na mě, lidi řvali“. A na otázku, jak jste to hráli: „5:0 prohráli“. Tak takhle mně připadají dva nerozluční přátelé Poche s Petříčkem.

Jiří Paroubek: Já na bráchu, brácha na mě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nejdříve jeden léta dělal asistenta tomu druhému. A teď zase ten druhý umožnil tomu prvnímu, aby mu dělal poradce. A společně se v pondělí vypravili také na setkání ministrů zahraničí Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Slovinska ve slovinském Brdu.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Poche se překvapivě objevil na tomto jednání ministrů údajně na úkor těch, kteří jednání připravovali. Poche pracuje jako externista na ministerstvu zahraničí a proto se pracovními detaily nemusí zabývat. Jezdí jen na hezké výlety. A ještě si snímky z těchto výletů dává na svůj Twitter.

Celá věc je tedy jasná, kdo bude tou hlavní autoritou, o kterou se bude opírat „soubor talentů“, které chce Petříček představit české veřejnosti a jenž má zachránit před hrůzným koncem českou společnost a zejména sociální demokracii. Na ministerstvu zahraničí je prý umístěno nejméně 10, spíše však 15, zejména pražských sociálních demokratů. Včetně bývalé neúspěšné ministryně práce Sobotkovy vlády, Marksové-Tominové. Ta čím více prezentovala nepochybné úspěchy vlády, jíž byla členem, v sociální oblasti, tím více rostly preference hnutí ANO. Babiš si s ní hrál, jak kočka s myší. Prostě politický antitalent od přírody.

Nyní se údajně chystá na svou první zahraniční misi na velvyslanectví do Izraele (pomáhej nám pánbůh!).

Pokud jde o politické výsledky Pocheho a Petříčka v Praze, o kterou se "starají" přes deset let, ty jsou přímo katastrofální. V komunálních volbách v roce 2018 vypadla sociální demokracie ze všech zastupitelstev v Praze, zejména pak toho pražského. A není zastoupena ani v jednom z 57 zastupitelstev městských částí Prahy. Petříček sám, to je skutečný volební válec. Na Praze 7, jako lídr kandidátky, opravdu obstál. Získal něco kolem 1,2% hlasů voličů…

Já jsem odešel z čela sociální demokracie v roce 2010, po vítězných sněmovních volbách (22,2 %). Lidé typu Petříčka a Pocheho ale neznají slitování s voliči. Nevím, na co se svým odchodem čekají. Na zázrak? Ale zázraky se nekonají. Prostě by měli dát příležitost někomu jinému, nezkompromitovanému a schopnějšímu. Někomu, kdo je schopen politicky pracovat opravdu novým stylem, přinést nové anebo staronové programové hodnoty a získat zpátky důvěryhodnost, kterou ještě před 11 lety sociální demokracie měla.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …