Jiří Paroubek: Jansta otevřel Pandořinu skříňku

07.12.2021 19:53 | Komentář

Když byl před 4,5 lety předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta obviněn policií (pro zjednodušení uvedu, že z údajných manipulací se státními dotacemi pro sport), věděl jsem, že je to nesmysl. A věnoval jsem této kauze v průběhu posledních téměř pěti let šest článků.

Jiří Paroubek: Jansta otevřel Pandořinu skříňku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Co by měl koneckonců předseda velké střechové sportovní organizace, jakou je ČUS dělat, nežli bojovat o dotace pro "své" sportovce. A tak jsem od začátku věděl, že motivy pro Janstovo obvinění jsou politické a později soudu podaná žaloba pro soud, že je vykonstruovaná. V jednom ze svých rozhovorů, který uskutečnil v minulém týdnu pro Seznam Zprávy, mluví Jansta o věcech zcela otevřeně. Tedy, téměř zcela otevřeně, neboť byl před deseti dny Městským soudem v Praze zbaven v plném rozsahu rozsáhlých obvinění.

Ve svém vyjádření Jansta víc než naznačuje roli bývalého ministra vnitra Chovance při zahájení svého trestního stíhání a naznačuje také motiv zájmové skupiny lidí, kteří chtěli ovládnout finanční toky v českém sportu. Což byl mj. Jiří Bis z vlivové agentury Bison and Rose. Ta zkratka firmy Bison and Rose znamená zkratku jmen jejích zakladatelů, Bise a Růžičky. Růžička působil až do konce roku 2017 jako poradce premiéra Sobotky a ministra vnitra Chovance (Růžička dokonce působil přímo u Chovance na MV).

Firma Bison and Rose spolupracovala mj. se Sobotkou a Chovancem, ale dlouhodobě spolupracuje (možná do dneška) také se Zdenkem Bakalou, zkrachovalým uhlobaronem, na nějž "vděčně" vzpomínají zejména četní zaměstnanci bývalého OKD a také nájemníci někdejších bytů OKD. Bison and Rose po určitou dobu ( doufám, že ne ještě dnes) dělali PR řediteli ČT Jiřímu Dvořákovi...

To je neskutečný propletenec zájmů a obrovsky silná vlivová zájmová skupina lidí. A mocná.

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

A pak je zde jiná zájmová skupina, borci, kteří měli zájem za babku skoupit sjezdovky vlastněné ČUS ve Špindlerově mlýně, čemuž Jansta zabránil. Dá se říci, s ohledem ke mstě, jež vůči němu následovala, že téměř s nasazením vlastního života a zdraví. Samozřejmě, že sjezdovky, které zůstaly ve vlastnictví sportovců, generují ČUS určité finanční prostředky na činnost.

V souvislosti s agenturou Bison and Rose, Sobotkou a Chovancem, nelze zapomenout ani na dalšího lobbistu, vycvičeného ve formaci Mladých sociálních demokratů, Radka Pokorného. R. Pokorný byl (a ještě možná stále je) právníkem pracujícím pro Zdenka Bakalu. A byl vlastně jakýmsi řídícím důstojníkem premiéra Sobotky, jako jeho osobní přítel a alter ego.

Pokud Jansta naznačuje, že celé jeho trestní stíhání bylo ovlivněno bývalým ministrem vnitra Chovancem, je to strašlivá informace o poměrech v někdejším Sobotkově vedení ČSSD.

A Pokorný má dnes v ČSSD nového koně, Šmardu, který za sobotkovskou zájmovou skupinu kandiduje na předsedu ČSSD.

Pokud někdo chce v budoucnu, aby opět byla kriminalizována politická opozice v ČSSD, podpoří na sjezdu této strany ve volbě předsedy ČSSD Šmardu.

Jansta se znelíbil zájmové skupině kolem ministerstva vnitra na jaře roku 2017 také svým velkým a otevřeným rozhovorem, který poskytl médiím, v němž kritizoval velmi otevřeně poměry v tehdejší ČSSD. Tento rozhovor poskytl Jansta před sjezdem ČSSD, na němž si upevnila své pozice ve vedení ČSSD skupina Sobotky, Chovance a jejich kamarila. Že to bylo smrtící objetí pro celou ČSSD, to ukázal následující vývoj ve volbách.

Jansta byl obviněn v květnu 2017 a byl tak politicky eliminován v ČSSD, neboť byl nucen si pozastavit v této straně podle tehdejších stanov své členství.

Je nezbytné o těchto věcech nyní otevřeně mluvit, aby už se nikdy nemohly opakovat. A nebudou se opakovat jen tehdy, pokud lidé, kteří řídili Sobotku už nebudou mít žádný vliv na současnou ČSSD. Na Janu Maláčovou tito lidé vliv nemají a to je pro mě jednoznačné doporučení, koho podpořit při volbě příštího předsedy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …