Jiří Paroubek: Kvalita vody na místech ke koupání v zemích EU za rok 2020

05.06.2021 11:28

Před začátkem letní sezóny vydaly Evropská agentura životního prostředí a Evropská komise zprávu o hodnocení kvality vody na místech ke koupání v zemích Evropské unie a ve Velké Británii za rok 2020. Před začátkem letní sezóny má takováto informace značný význam.

Jiří Paroubek: Kvalita vody na místech ke koupání v zemích EU za rok 2020
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Mezi země s nejvyšší kvalitou vody, nejvhodnější ke koupání, jsou vesměs země, kde probíhá koupání veřejnosti přímo v moři. S nejvyšší kvalitou vody ke koupání jsou země s indexem s hodnotami mezi 90 – 100%. Vůbec nejvyšší kvality vody v EU dosahují na Kypru, který je hodnocen indexem 100%. Kvalita vody na Kypru představuje jakýsi benchmark pro ostatní země Evropské unie.

Na druhém místě, pokud jde o kvalitu vody na místech ke koupání je Rakousko, kde kvalita vody ke koupání byla hodnocena na 261 místech, z nichž některá byla koupaliště přírodního charakteru. Ale většinu pravděpodobně představovala koupaliště umělá. Rakousko má vynikající kvalitu vody a také vodu cenové velmi dostupnou a samozřejmě v rakouských hotelích se dbá na vysokou čistotu a dodržování náročných hygienických podmínek.

Další tři země v pořadí s vysokými indexy kvality vody jsou Řecko (97,1%), Malta (96,6%) a Chorvatsko (95,1%), tedy země jižní Evropy.

Vysokou kvalitu vody ke koupání má také Dánsko, které rovněž patří k zemím s nejvyšší kvalitou mezi 90 – 100% zjištěných hodnot.

Poměrně velký počet zemí v EU patří do skupiny, u níž je kvalita vody označována jako excelentní, tedy s hodnotami indexu mezi 80 – 90%. Mezi tyto země patří i Česká republika s 81,7% hodnoty. V Česku bylo hodnoceno 153 míst ke koupání.

V této skupině zemí dosahuje nejvyšších hodnot Německo (89,9%), tedy s hodnotami těsně za skupinou zemí s mimořádně vysokou kvalitou vody.

Na dalších místech za Německem je Portugalsko (89,2%), Finsko (88,8%), Itálie (88,6%), Španělsko (88,5%). Zajímavé je, že např. mimořádně bohaté Lucembursko má zhruba stejnou kvalitu vody ke koupání (82,4%) jako Česko. Průměr sledovaných zemí EU, vč. Velké Británie je 82,8%.

Za Českem poměrně těsně jsou Belgie (79,7%) a Švédsko (79,3%). Pak následují většinou už s větším odstupem Francie (77,5%), Albánie (76,5%), Irsko (75%). Zajímavostí je, že ne zase tak slavných hodnot kvality vody ke koupání dosahuje se 72% Švýcarsko. Pokud se pojedete vykoupat do Maďarska, pak vězte, že ve 264 místech ke koupání je hodnota indexu čistoty vody 69,7%. To je poměrně překvapivě nízké číslo,  s ohledem na obecnou atraktivitu zejména maďarských termálních bazénů v lázeňských městech.

Na samém konci žebříčku s poněkud „fujtajbl“ čistotou vody je Velká Británie s 17,2% hodnoty indexu a před ní Polsko s 22,1%(!).

Třetí od konce evropského žebříčku je Slovensko s 56,3% hodnoty indexu čistoty vody. Tedy s velkým odstupem od „repetentů“, tedy Polska a Spojeného království, ale přeci jen poslední v řadě států s podprůměrnou kvalitou čistoty vody.

Takže moc se raději v létě o prázdninách nekoupejme v britských a polských bazénech.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…