Jiří Paroubek: Mají útoky na Marii Benešovou racionální jádro?

03.05.2019 15:23

Musím říci, že v minulosti jsem měl k M. Benešové řadu výhrad. Byla součástí stínové vlády ČSSD, kterou jsem představil před sněmovními volbami v roce 2006. Potom, jako stínová ministryně pokračovala nějakou dobu ve stínovém vládním kabinetu ČSSD, který se každý týden scházel v Lidovém domě.

Jiří Paroubek: Mají útoky na Marii Benešovou racionální jádro?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nebyla ovšem členkou Poslanecké sněmovny, takže byla poněkud odtržena od praktického výkonu politiky. A stínová vláda každé strany, která je v opozici, má do značné míry marketingový charakter. Její členové by měli udržovat stálou mediální aktivitu, což by straně mělo pomáhat u voličů. M. Benešová ale zrovna není milovnicí marketingu.

Samozřejmě, že jsem se na ni jako předseda ČSSD a její stínové vlády trochu zlobil, protože její výstupy na veřejnosti nebyly (a ani nemohly být) v rozsahu jejích kolegů, stínových ministrů. Ale už tehdy jsem věděl, že její hodnota je někde jinde. Zná bezvadně chod české justice, včetně státního zastupitelství.

Je osobně neúplatná a to je další její hodnota. Představa naivků, které někdo zmanipuloval k účasti na demonstraci toto pondělí, že M. Benešové budou pánové Zeman a Babiš říkat co má dělat tak, aby vlastně byla jejich marionetou, je prostě úplně mimo realitu. S M. Benešovou není možné manipulovat. To říkám s plnou odpovědností a znalostí věci tak, jako říkám, že i její předchůdce na ministerstvu spravedlnosti Kněžínek, byl jedním z mála porevolučních ministrů spravedlnosti, který odvedl na ministerstvu slušnou práci.

Co mě ovšem pobavilo nejvíc, bylo to, že pondělní demonstrace na Václavském náměstci proti hrozbě zglajchšaltování české justice se zúčastnil také bývalý premiér a předseda ČSSD Sobotka. Pokud si dobře pamatuji, je to po roce poprvé, co vylezl ze svého úkrytu a ukázal se na veřejnosti. Jeho poselství je vcelku jasné. Je protibabišovské a protizemanovské. Není schopen ničeho konstruktivního.

Ostatně dovést nejsilnější politickou stranu v zemi, kterou převzal v červnu 2010, po seriálu volebních porážek až k 7% ve volbách do sněmovny na podzim roku 2017, by jej samotného mělo limitovat v jeho veřejných vystoupeních. Ostatně on sám ,spolu se svým spolupachatelem Chovancem, využívali s velkou radostí služeb lidí z vlivové agentury Bison & Rose. Ta jim zajišťovala prostor v médiích a dále řešila řadu nepříliš hezkých záležitostí. Nedávno o tom hovořil na stránkách časopisu Týden ve velmi otevřeném rozhovoru, předseda Unie českého sportu JUDr. M. Jansta.

Tato vlivová agentura údajně pracovala, či dokonce ještě marketingově pracuje také pro ředitele České televize Dvořáka (a odtud ten vliv agentury na ČT) a také dlouhá léta pracuje pro zkrachovalého uhlobarona, multimiliardáře Bakalu. Sobotka by měl projevit ve svých veřejných výstupech (i když na demonstraci neřekl naštěstí ani slovo) soudnost. Zničil sociální demokracii a to tak důkladně, že dnes strana bojuje existenční zápas o to, překonat 5% hranici pro vstup svých poslanců do EP.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…