Jiří Paroubek: Matla patla z Práva

11.06.2021 12:52 | Komentář

Tak jako každý den jsem si přečetl všechny deníky. A už v úterý večer jsem si přečetl výběr článků z elektronických médií.

Jiří Paroubek: Matla patla z Práva
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Musím říci, že už druhý den po sobě mě nadzvedl ze židle redakční sloupek v Právu, kde se autor, jehož generalizující články čtu už delší čas s velkým sebezapřením, pouští do dalších arogantních generalizací. Možná, že by bylo dobré, aby každý redaktor v jakýchkoliv novinách, když píše redakční sloupek vyjadřující názory redakce, měl za sebou nějakou historii. Aby to byl publicista, za kterým je vidět nějaká práce, nějaké články, které jsou zajímavé buď stylem anebo obsahem, což oboje svědčí o osobnosti takového autora. Bohužel, ne každý redaktor toto zvládá.

A tohle se nedaří ani redaktorovi Práva Koukalovi, který tak rád generalizuje…

Ve středu například rozvíjel tezi, kterak se „…projevila jistá zpozdilost místního nahlížení na problematiku" (rozumí se rasismus a jeho projevy) oproti anglosaským zemím. A to vše pan redaktor píše v souvislosti s trestem UEFA pro dnes klíčového hráče Slavie a také národního fotbalového mužstva Ondřeje Kúdely. Ten dostal od jakéhosi orgánu UEFA za údajnou rasistickou urážku protihráče v utkání s Rangers FC zákaz startu v deseti mezinárodních soutěžních zápasech. Možná, že by se pan redaktor měl uráčit podívat na záznam toho, co předcházelo oné údajné „rasistické urážce“ Kúdely v emotivním závěru zápasu, který odehrála Slavia v Glasgow. Bezprostředně před údajnou urážkou, které se měl Kúdela dopustit, maje ústa rukou zakrytá, předcházela kopanice do ležícího hráče Slavie od dvou „skotských“ hráčů. Zhruba 25 minut předtím útočící skotský hráč likvidačním faulem mohl zabít gólmana Slavie Koláře. Za tento životu nebezpečný zákrok byl skotský hráč komisí UEFA odstaven ze hry na tři zápasy.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Údajná rasistická urážka, které se měl dopustit Kúdela vůči hráči tmavé barvy pleti, není podložena důkazy. Sám hráč skotského týmu změnil několikrát výpověď, co mu vlastně Kúdelou mělo být řečeno. Stejně tak jeho kolega z týmu, který údajně rasistickou urážku slyšel a podal o ní svědectví, několikrát změnil, aspoň podle britských médií formulaci toho, co bylo vlastně řečeno. Když se podíváte na záznam z této vypjaté části utkání, tak tento „svědek“ nemohl slyšet vůbec nic.

Prostě čím dál více se mi zdá, že Skotům a jejich ambicióznímu trenéru Gerardovi, kteří nejsou zvyklí na porážky a už vůbec ne na porážky od nějakých východoevropanů v domácím prostředí, se náramně hodilo vyvolat nějaký skandál. Tak, aby se zakryl skandální a brutální způsob jejich hry v průběhu celého zápasu, kterému Slavia musela čelit.

Nevím, jestli pan redaktor někdy hrál fotbal. Znám případy politiků a to i z řad prezidentů či premiérů této země, kteří kdyby kopli do meruny, tak by si zapletli nohy do vánočky. To jsem nikdy nedokázal pochopit. Hrál jsem fotbal od mala a vím, jaké výrazy vzduchem s přibývajícím věkem od protihráčů létaly. Nebylo to nic hezkého, ale po zápase se na všechno zapomnělo. Rychle nebo pomalu, ale zapomnělo. Nevím, proč si zrovna redaktor Práva musí brát do úst reakci hradního kancléře, který se Kúdely opravdu veřejně zastal. To vidím jako vcelku normální, zastat se českého hráče anebo hráče hrajícího v českém týmu, myslím-li si, že hráč postupoval fér a správně.

Před pár dny jiný hráč Slavie, Rumun Stanciu, při mezistátním zápasu Anglie s Rumunskem rituálně nepoklekl před zahájením zápasu tak, jak to činí běžně v Británii všechny týmy v rámci boje proti rasismu.

Myslím, že panu redaktorovi Práva by měl někdo vysvětlit, že pokud v Británii někdo protestuje proti rasismu, má k tomu jasné důvody. Jedná se o bývalou koloniální mocnost, která se dívala na „barevné“ obyvatele impéria jako na druhořadé lidské bytosti. Dědictví koloniální správy po Angličanech a jiných kolonizátorech je v rozvojovém světě tristní. Tím se ale nechci zabývat.

V Británii prostě existuje systémový rasismus, který prostupuje celou společnost a dělí ji. Ti občané Británie s jinou než se světlou barvou pleti mají oprávněně pocit, že nemají rovné příležitosti k uplatnění v britské společnosti. O tom nelze pochybovat a žádné rituální poklekávání – a v tom měl Stanciu pravdu – to nezmění.

V Česku systémový rasismus neexistuje. Tím nechci tvrdit, že mezi námi nejsou nějací přiblblí rasisté. Ale není to vůbec převládající trend v české společnosti.

A generalizace pana Koukala z úterý? V úterním sloupku, v němž rovněž vyjadřoval názory redakce, se poněkud nevhodně zabýval navyšováním minimální mzdy, které chce prosazovat ministryně práce Maláčová. Hned jí přišil, respektive straně, kterou reprezentuje, údajný „tříprocentní" charakter. Tedy jinak řečeno, v Právu ignorují řadu věrohodných průzkumů veřejného mínění, které dávají sociální demokracii vcelku bezpečnou voličskou základnu až kolem 7 % preferencí, a přebírají nekriticky zřejmě účelově zpracovávané „průzkumy veřejného mínění“, dělané pro Českou televizi, které přisuzují ČSSD tu 4 tu 3 % volebních preferencí. To není právě seriózní žurnalistika. To je ryze tendenční žurnalistika.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla