Jiří Paroubek: Obrovský čínský průlom v Británii

23.10.2015 18:49

Podle vnějších projevů, na které Britové vždy kladli mimořádný důraz, není v tomto světě bližšího spojence Číny, nežli je Velká Británie. Nevzpomínám si, kdy byl některý z prezidentů USA v posledních dvaceti letech v Londýně přijat s takovou okázalostí, jakou byl nyní přijat prezident Číny.

Jiří Paroubek: Obrovský čínský průlom v Británii
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Přitom od časů F. Roosevelta a W. Churchilla se o americko-britských vztazích hovoří jako o zvláštních vztazích, což má podtrhnout jejich mimořádnost.

Čínský prezident byl přijat nejen politickými špičkami, které mu umožnily přednést projev před společným zasedáním Dolní i Horní komory britského parlamentu, ale čínský prezident se také na okázalé státní recepci sešel s britskou královnou, pobýval tři noci ze svého čtyřdenního pobytu v jejím paláci a sešel se i s oběma potenciálními následníky britského trůnu. S princem Charlesem, který byl vždy znám svými přátelskými vztahy k tibetskému duchovnímu vůdci Dalajlámovi, i s princem Williamem. Návštěvu prezidenta Číny provázely dělové salvy a také okázalé přehlídky královské gardy.

Premiér Cameron hovořil o problematice lidských práv za zavřenými dveřmi, a jak se realisticky vyjádřil: pokud chceme v této otázce dosáhnout v Číně pokroku, je třeba dosáhnout především velkého pokroku v oblasti hospodářské spolupráce. Věty tohoto konzervativního britského a významného evropského politika by si měli vždy před spaním opakovat, počínaje K. Schwarzenbergem, všichni čeští přátelé pravdy a lásky.

Prostě, byla to hostiteli skvěle připravená návštěva

Mezi Británií a Čínou byly uzavřeny kontrakty za cca 40 miliard liber, což je jen tak mimochodem zhruba objem ročního českého státního rozpočtu.

Čína bude s Británií spolupracovat na urychlení jejího programu jaderných elektráren a vstupuje částkou 6 miliard liber do již rozjetého projektu výstavby jedné takové jaderné elektrárny. Britové, včetně šéfa britských Labouristů, s čínským premiérem hovořili mimo jiné o dumpingových cenách vývozců čínské oceli, což poškozuje britské ocelářství a zkracuje jeho pracovní místa.

Prostě, byla to hostiteli skvěle připravená návštěva a jednalo se také o vynikající politický úspěch čínského prezidenta. Pokud se v nedávné době hovořilo o možných čínských hospodářských problémech, nejlepší odpovědí byla informace o vývoji HDP Číny ve II. čtvrtletí, kdy HDP dosáhl růstu 6,9 %, což je víc, než se očekávalo, a je to stále ještě velmi slušný růst.

Na uklidnění finančních trhů ve světě kromě této informace zapůsobí i informace čínského prezidenta, který vzájemnou spolupráci Číny a Velké Británie označil jako „globální komplexní (angl. comprehensive) strategickou spolupráci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …