Jiří Paroubek: Podle Roberta Fica jde do tuhého

27.02.2024 11:34 | Komentář

I mě v neděli premiér Robert Fico překvapil jasným a tvrdým vyjádřením ke konfliktu na východě Ukrajiny. Nebudu se zabývat všemi aspekty jeho vyjádření. Důležité podle mě jsou některá jeho tvrzení, s kterými se plně ztotožňuji.

Jiří Paroubek: Podle Roberta Fica jde do tuhého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Především si, tak jako on, myslím, že konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení. A že si Západ nedokáže přiznat, že jeho strategie „využít konflikt na Ukrajině ke zničení Ruské federace, nefunguje“. Souhlasím také s tím, co je čím dál zřejmější, a to je, že to byl Západ v osobě tehdejšího britského premiéra B. Johnsona, který znemožnil Ukrajině dosáhnout mírové dohody s Ruskem krátce po zahájení ozbrojeného konfliktu.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

K dalším vyjádřením R. Fica se již vyjadřovat nebudu, protože si myslím, že nejsou tak důležitá, a z mého hlediska za ně nechci nést politické náklady.

Robert Fico v dalším svém emotivním vyjádření v neděli večer (na videu, které jsem viděl) hovoří o tom, že svolal na pondělní ráno schůzku Bezpečností rady státu, členů vlády a špiček koaličních stran s tím, že s nimi hodlá hovořit o taktice svého vystoupení na narychlo francouzským předsednictvím EU svolané rozšířené Evropské radě. R. Fico ve svém videoprohlášení se znalostí agendy pondělního evropského summitu hovoří o tom, že Macronovo předsednictví EU chce vyzvat k přímé vojenské účasti jednotlivých členských států ve válce na Ukrajině. Znamenalo by to mj. i nasazení českých vojáků.

Uvidíme, zda se toto prohlášení Roberta Fica, kterého považuji za seriózního politika, prokáže na výsledcích summitu, jehož se účastní nejen členové EU27, ale také další evropské země, které nejsou členy EU, ale jsou členy NATO.

Ukrajině v podstatě docházejí vojáci a živá síla se nedá nahradit vojenskou technikou. Pokud by k něčemu takovému došlo, mělo by to ovšem nedozírné následky. Podobné těm, které způsobily evropské elity před vznikem I. světové války. S ohledem na pravděpodobný jiný rozměr dnešního válečného konfliktu, a to s použitím nejmodernějších zbraní včetně použití jaderných zbraní z obou stran, lze předpokládat, že by takový válečný konflikt neskončil "jen" desítkami miliony mrtvých jako I. světová válka, ale prakticky koncem civilizace.

Je zvláštní, jaký klid vládl včera v českých vládních kruzích i v českých mainstreamových médiích před takto klíčovým summitem zemí EU. Jen připomínám, že podle v minulém týdnu publikovaného průzkumu veřejného mínění (agentura STEM) 69 procent obyvatel Česka je pro ukončení konfliktu na Ukrajině mírovou cestou, a to i za cenu odstoupení části území Ukrajiny Rusku.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…