Jiří Paroubek: Proč se ministři ANO brání zákonnému řešení Airbnb?

10.10.2020 12:41

V poslaneckém klubu ČSSD před několika týdny vznikla legislativní iniciativa, zaměřená na regulaci aktivit typu Airbnb.

Jiří Paroubek: Proč se ministři ANO brání zákonnému řešení Airbnb?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ten, kdo se s Airbnb nebo s činností jiné platformy zajišťující přechodné ubytování v bytových domech již setkal, většinou mluví o velkém utrpení, které to pro ostatní držitele (majitele či nájemníky) bytů v bytovém  domě, v němž jsou byt či byty, jež jsou takto využívány,  způsobuje. Lidé, kteří do Prahy jezdí či spíše přilétají z jiných míst Evropy a vlastně z celého světa (v posledních letech ubytování v rámci platforem využívali především lowcost turisté ze zemí Evropské unie), se chtějí bavit. A to tak, že velmi hlasitě a s řadou dalších negativních doprovodných jevů. V bytovém domě, kde mají přechodně pronajatý byt, se turisté často chovají úplně jinak nežli v hotelu. V hotelu je také personál, který by je, v případě potřeby, usměrnil, takže pochopitelně nedochází k excesům, jakými jsou řev po chodbách či močení uvnitř domu.

Naprostá většina evropských měst se snaží tuto aktivitu velmi omezit. Mj. z důvodů zájmu hotelového průmyslu. Platforma Airbnb je vlastně nekalou konkurencí vůči hotelům, penzionům a podobným ubytovacím zařízením. Na rozdíl od majitelů bytů využívaných v rámci Airbnb má hoteliér celou řadu dalších povinností, které vyžadují a kontrolují orgány státu počínaje cizineckou policií a konče hygieniky či obchodní inspekcí. Provozovatelé Airbnb a podobných platforem si žijí v klídku a hlavně s podstatně nižšími náklady na jednotku výkonu nežli hoteliéři.

V současné době, kdy je v důsledku druhé vlny pandemie COVID-19 v Evropě velmi zřetelný dopad na cestovní ruch, je takový jev nekalé  konkurence hodný zřetele. To málo turistů, které dnes přichází do Prahy, využívá platforem Airbnb, které se pochopitelně cenově podbízejí, protože nemají vysoké náklady na svou činnost.

Návrh zákona k regulaci Airbnb zpracovaný sociálními demokraty, byl podroben analýze na jednotlivých ministerstvech. Na těch ministerstvech, která jsou řízena ministry za ANO, byl přijat se zdrcující argumentací. Legislativce MMR či ministerstva financí nechává zcela klidnými, že sami za tři roky nebyli schopni vytvořit návrh zákona k financování komunální bytové výstavby. Ten rovněž připravili, formou poslanecké iniciativy, sociální demokraté. Páni legislativci ministerstev se raději koukají z okna a přemýšlejí o nesmrtelnosti chrousta. Když za ně někdo v podstatě udělá jejich práci, nestydí se ve svých posudcích napsat, že se jedná o nesrozumitelné návrhy nebo dokonce návrhy neústavní.

Vláda se k řešení dostupného bydlení ve svém programovém přihlášení zavázala. Návrhy v oblasti bytové jsou díky sociálním demokratům na stole a teď jde o to, s nimi dále legislativně pracovat tak, aby mohly být přijaty v parlamentě.

Podle zákona k financování komunální bytové výstavby bude možné za dva až tři roky postavit každoročně 10 – 12 tisíc komunálních bytů. Ještě dodám, že levných komunálních bytů.

Omezení Airbnb u nás podle vzoru naprosté většiny západoevropských měst (snad jen s výjimkou Barcelony), může na trh prakticky okamžitě uvolnit pro české občany, tedy zejména mladé rodiny s dětmi či začínající mladé rodiny, 20 – 25 tisíc bytů. Především v Praze, ale také v lázeňských městech, v Brně a v dalších krajských městech. Ministři za hnutí ANO by, když už ne jsou schopni sami zpracovat podobné právní normy, neměli alespoň překážet při jejich dokončení a schválení.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…