Jiří Paroubek: Rána válečným štváčům

21.05.2019 16:18

Vlivná část mediálního mainstreamu v Evropě i u nás, poté, co zjistila, že by na filmovém festivalu v Cannes mohl převzít čestnou Zlatou palmu za celoživotní dílo Alain Delon, propadla naprosté hysterii.

Jiří Paroubek: Rána válečným štváčům
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Delon je prý známý homofob a také jsou známé případy jeho násilí na ženách. Ať tak či onak Delon byl jistě v mládí pěkné číslo. A ve zralém věku zřejmě inklinuje, coby osobní přítel Le Pena, ke krajní pravici. Je to smutné, ale je to jeho volba. Pokud někde v jeho poněkud vášnivých vztazích se ženami v minulosti sem tam padla nejaká facka, je to jistě odpudivé. Ale jak sám nyní přiznal, těch facek od žen inkasoval více, než kolik jich rozdal... A pokud jde o homosexuály, Delonovi na nich vadí prakticky jen to, že jsou jim svěřovány do péče děti.

Nechci polemizovat s jeho názory ani s jeho životním stylem. Obě femme fatale jeho života, Mireille Darcová a Romy Schneiderová jsou již po smrti... Ostatně ceny za celoživotní filmové dílo by neměly být dávány za politické či umělecké názory anebo za styl života. Upřímně, pokud byly kolem A. Delona v minulosti nějaké skandály, už je dávno pokryl prach zapomnění. Dnes, každý soudný člověk vnímá Delona jako symbol vynikající francouzské kinematografie, které sloužil přes šedesát let. Stal se miláčkem nejméně dvou generací, a to zejména žen. Nemusíme pochybovat o tom, že na rozdíl od protagonistek hnutí Me Too, které pronásledují domnělé či skutečné sexuální predátory, Delon žádnou dámu příliš přesvědčovat nemusel…

Včerejší předání v Cannes uvedl jedenáctiminutový sestřih z jeho zejména velkých rolí, kde nelze zapomenout na filmy jako byl například Gepard s krásnou Claudií Cardinalle anebo Smrt darebáka anebo filmy s Jeanem Gabinem či Jean Paul Belmondem anebo Lino Venturou. Tedy s nejzářivějšími hvězdami francouzského a světového filmu.

Krásná Delonova dcera Annouchka, která mu cenu předávala, se neubránila dojetí ,stejně jako přeplněný sál, který Delonovi uspořádal obrovské ovace ve stoje.

Věřím, že se s celým průběhem předávání ocenění v Cannes seznámí také obergrupenfýreři pražské kavárny, kteří v posledních dnech neskrývali zděšení nad předáním ceny za celoživotní dílo právě Alainu Delonovi.

V malém, bych řekl, že to je totéž, jako si přečíst v minulém týdnu v MFD štvavý článek redaktora Procházky, prošpikovaný nechutnými útoky na Jaromíra Jágra kvůli jeho vcelku nevinné cestě po boku prezidenta Zemana do Číny. Prý upevňoval tamní komunistický režim a jeho údajné represe... Jaromír Jágr předával krátce po zveřejnění článku v MFD po utkání našeho národního hokejového týmu v Bratislavě cenu nejlépe vyhodnocenému českému hráči utkání a byl zahrnut neutuchajícími ovacemi publika, v němž bylo několik tisíc nadšených českých fanoušků. Pan Procházka se doufám díval. Byla to nejlepší odpověď na jeho hnusné štvaní.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.