Jiří Paroubek: Trumpovo moudré rozhodnutí

21.12.2018 16:18

Donald Trump stahuje americké vojáky ze Sýrie. Tito vojáci dělali zázemí v boji proti tzv. Islámskému státu především kurdským bojovníkům na severu země.

Jiří Paroubek: Trumpovo moudré rozhodnutí
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Je to přitom zvláštní spojení. Levicově orientovaná kurdská strana, která je v spojení s Kurdy na turecké straně hranic, která je podporována vojensky Spojenými státy. Ale takové jsou někdy paradoxy politiky. Je jen otázkou do diskuze, zda ústup amerických vojáků ze Sýrie, kde ke svému pobytu neměli žádný mandát od legální syrské vlády, ani od mezinárodních institucí, je v tuto chvíli správný. Zdá se, že v Sýrii se přiblížil konec vojenských operací a politické řešení, jehož hlavním aktérem bude nesporně vláda Bašára al-Asada, ale také Rusko a dvě regionální velmoci, Turecko a Irák.

Donald Trump pochopitelně bude čelit v americkém Kongresu nepříjemným útokům jestřábů, kteří budou zpochybňovat jeho rozhodnutí. Toto rozhodnutí D. Trumpa já ovšem považuji za velmi správné, otevírající cestu k deeskalaci konfliktu a k jeho mírovému řešení. Prezident Trump jde cestou, která je rozumná také pro americké daňové poplatníky, protože přímá účast armády Spojených států ve válečných konfliktech (viz Irák a Afganistan), stojí vždy obrovské peníze. A na druhé straně růst americké ekonomiky je do značné míry spjat s výdaji vlády na zbraně a zbraňové systémy vyráběné v rámci amerického vojensko-průmyslového komplexu.

Prostě Donald Trump se snaží respektovat zájmy amerických zbrojařských firem a přitom nezatahovat USA do otevřeného válečného konfliktu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…