Jiří Paroubek: Volby mohou otřást vládou, záleží na občanech

24.09.2022 11:28 | Komentář

Komunální volby a ještě více doplňovací volby do Senátu v necelé čtvrtině volebního období, mohou otřást vládou. Anebo naopak vládní pozici upevnit. Pokud by nastalo to druhé, tedy úspěch vládních stran ve volbách, nedokázal bych si ani představit, jaká hrůza pro občany by následovala.

Jiří Paroubek: Volby mohou otřást vládou, záleží na občanech
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Za třičtvrtě roku, co je vláda P. Fialy u moci, zažíváme, pokud jde o energetickou krizi zmatky, odkládání řešení problémů anebo přímo jejich neřešení. Totéž pokud jde o hyperinflaci.

Naopak zaznamenáváme válečnickou rétoriku vlády k jedné z jaderných velmocí. Zaznamenáváme také nezvládnutí integrace desítek tisíc ukrajinských dětí do českého školství. To má často za následek negativní dopady pro české žáky a studenty škol a také, zejména ve velkých městech, omezení možností fungování družin pro české děti. A to se zpětně promítá samozřejmě ve výdělkových možnostech českých občanů, rodičů.

Málokdo v naší zemi nechce poskytovat humanitární pomoc Ukrajincům. Vesměs se ostatně jedná o maminky s dětmi. Ale celá věc nesmí jít na úkor vlastního, českého obyvatelstva. Posuďme všichni z vlastní zkušenosti, zda to tak je anebo není. Jestli vláda tuto integraci Ukrajinců a ukrajinských dětí do společnosti zvládla anebo ji zvládla špatně.

V každém případě současná vláda vede zemi k hyperinflaci, a pokud vezmeme jen ten opravdu užší spotřební koš základních potravin, plynu, elektrické energie, pohonných hmot a nájemného, obávám se, že se inflace pohybuje mezi 20 – 25%.

Zažíváme největší pokles životní úrovně českého obyvatelstva za posledních třicet let. A obávám se, že pokud jde o pokles životní úrovně občanů za starého režimu, mohl bych obdobu určitého poklesu životní úrovně oproti předchozím letům najít až někdy začátkem 60. let.

Neschopná vláda musí skončit. A měli by skončit také její političtí exponenti v Senátu, ve vedení velkých měst (velká města vede šest primátorů z ODS).

Volební lístky pro hnutí STAN znamenají dát této straně veřejné stvrzenky na to, že mi korupce nevadí. Neschopný ministr vnitra Rakušan zakrývá seriál skandálů své strany.

Celá vláda se chová protilidově a projevuje silné autoritářské tendence.

Netvrdím, že současná opozice je vrcholem ctnosti a vrcholem všech schopností. Ale Babišova vláda v dvouleté krizové situaci fungovala uspokojivě a stejně tak hnutí ANO. Také SPD urazilo v poslední době velký kus cesty, pokud jde o konstruktivnost své politiky.

A jsou zde ještě strany tradiční levice: komunisté a sociální demokraté, zejména v těch oblastech a místech, kde se osvědčili ve veřejných funkcích. (Náchod, Morava).

Tedy, rozumný volič má řadu alternativ oproti stranám současné vládní koalice. Současné vládní strany neměly za sebou většinu národa ani v okamžiku voleb do sněmovny, ve kterých získaly většinu mandátů ve sněmovně. A teď jde o to aby ve volbách úplně shořely.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …