Jiří Paroubek: Vývoj cen komodit ke konci listopadu

18.12.2021 15:33 | Komentář

V příloze tohoto článku naleznete tabulku „Meziročního srovnání cen komodit" ke konci listopadu letošního roku s listopadem roku 2020. Pokud bychom se vrátili k předchozímu měsíci a k meziročnímu srovnání, které jsme uskutečnili v závěru října, je listopadový obraz poněkud jiný. Tak především poměrně významně poklesla dynamika růstu cen energetických surovin, a to zejména zemního plynu (nárůst meziročně „jen“ 57 %), ale také ropy Brent (48,2 %) a ropy WTI (48,5%).

Jiří Paroubek: Vývoj cen komodit ke konci listopadu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pro zajímavost uvádíme v příloze tohoto článku také meziroční vývoj cen komodit ke konci října let 2020 a 2021. Pro zajímavost,  ceny plynu ke konci října meziročně dosahovaly nárůstu téměř 62%, cena ropy WTI přes 133% a cena evropské ropy Brent se meziročně zvýšila o téměř 121 %.

Tedy, energetické suroviny zřejmě zahájily pokles cen, je jen otázka, zda bude pokračovat i v dalších týdnech tohoto roku a zejména v měsících příštího roku. 

Jak je zřejmé z říjnové tabulky, s výjimkou palladia a zlata, nebyl zaznamenán meziroční pokles cen dalších nejvýznamnějších  komodit. Ke konci listopadu dokonce některé komodity zaznamenaly meziroční pokles, např. kakao (o 15,1%), platina ( o 3,7%) a pokračoval meziroční pokles cen palladia (dosáhl již -27,4%).

Jinak ovšem ceny průmyslových kovů zaznamenávají i nadále meziroční nárůst.

Mírný meziroční nárůst cen je zaznamenáván oproti minulému měsíci  u stěžejních plodin pro potravinářský průmysl: pšenice (meziroční nárůst více o třetinu) a rýže (o 12,1%). Naopak sojové boby se letos v listopadu cenově přibližují k úrovni cen v listopadu roku 2020. Také ceny vepřového masa a hovězího živého ztrácejí dynamiku meziročního růstu.

Krátce řečeno,  pokud by se razance meziročního růstu cen ještě dále snižovala u průmyslových kovů a ještě  u energetických surovin, nezůstalo by to jistě bez vlivu na inflaci v celém západním světě a samozřejmě u nás.

Nicméně, v tuto chvíli je vyhlídka růstu inflace v následujících měsících nepříliš příjemná, neboť „dochází na má slova“ z doby před několika týdny, kdy jsem predikoval, že může dojít k nárůstu inflace na počátku příštího roku až k úrovni 7-10%

Vývoj cen některých komodit nutných pro průmyslovou výrobu, ale také pro dopravu, však dává optimističtější předpoklady v horizontu měsíců následujících po prvním kvartálu roku 2022. Bohužel ceny pšenice a rýže meziročně nabírají zřejmě další nárůstovou dynamiku, což zřejmě nepříznivě dále ovlivní růst cen potravin.  

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.