Jiří Paroubek: Změny volebních preferencí také v Rakousku

04.06.2021 7:34 | Komentář

Ve včerejším článku v rakouském deníku Der Standard jsem našel výsledky průzkumu veřejného mínění, který si tento dobře informovaný deník tu a tam objednává u agentur, které na první pohled pracují spíše v oblasti průzkumu trhu v obchodě. To ale nemusí být vůbec na závadu.

Jiří Paroubek: Změny volebních preferencí také v Rakousku
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Jedná se o průzkum veřejného mínění provedený minulou neděli na reprezentativním vzorku zhruba 1000 respondentů. Těch Rakušanů, kteří chtějí jít k parlamentním volbám. Zbývá doplnit, že tento průzkum byl proveden formou on-line dotazování.

Z průzkumu vyplývá, že po několika aférách spojených s mladým, dynamickým kancléřem a předsedou Lidové strany Sebastianem Kurzem, se pozice této strany otřásají. Ve volbách do rakouské Spolkové rady – tedy dolní komory parlamentu – v září 2019 získali Lidovci (ÖVP) famózní volební výsledek. Obdrželi 37,5% hlasů. Po volbách vytvořili Lidovci koalici se Zelenými (Grüne), kteří získali rovněž vynikajících 13,9% hlasů. U Zelených je třeba dodat, že v předcházejícím volebním období nebyli ve Spolkové radě vůbec zastoupeni.

Nyní obě vládní strany tyrkysově – zelené koalice v průzkumech veřejného mínění ztrácejí. Lidovci by získali podle nedělního on-line průzkumu jen 29% hlasů a Zelení jen 10% hlasů. To je výrazný ústup z pozic ve srovnání s výsledky těchto stran v parlamentních volbách a zdá se, že se začíná měnit tento jednorázový výkyv v trend.

Naopak sociální demokraté by získali, podle nedělního průzkumu, 28% hlasů a byli by téměř 6% nad svým volebním výsledkem ze září 2019. Posílili rovněž Svobodní (FPÖ), kteří by ve volbách získali 20% hlasů, což je o 3,8% více než kolik získali před necelými dvěma lety. Do toho přišla ovšem po víkendu překvapivá zpráva, že z pozice předsedy strany Svobodných odstoupil Norbert Hofer, který tuto stranu po předchozím obřím skandálu svého předchůdce, stabilizoval a přivedl alespoň k mírnému vzestupu. N. Hofer je v Rakousku vnímán jako představitel umírněného křídla Svobodných. Také třetí opoziční strana, liberálové (Neos) zaznamenala vzestup podpory z 8,1% hlasů ve volbách v roce 2019 na současných 11%.

Nedělní průzkum veřejného mínění v Rakousku:

tabulka

Zdroj: Market & Lazarsfeld – Online – dotazování (vzorek 1000 osob reprezentativní šetření rakouských občanů)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …