Jiří Pehe: Halík v dobré společnosti

14.03.2014 16:54

Ještě před tím, než někteří komentátoři odbydou cenu, kterou včera získal duchovní a náboženský filozof Tomáš Halík, tím, že jde jen o jakousi další cenu, je potřebné připomenout, že Halík získal Templetonovu cenu. To je obdoba Nobelovy ceny za náboženství.

Jiří Pehe: Halík v dobré společnosti
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Uděluje ji porota složená z významných představitelů devíti světových náboženství za „pokrok ve výzkumu a objevy týkající se duchovních skutečností“. Nominace předkládají   představitelé význačných teologických či vědeckých institucí z celého světa.

Ocenění, které získal Halík, je jako zlatá olympijská medaile, až na to, že k jejímu získání je zapotřebí výjimečných duchovních výkonů, a nikoliv jen v jednom závodě, ale po mnoho let.

Jsme v Česku, kde se při podobných příležitostech mísí uznání se závistí či ideologickými předsudky. Halíkovi tak jistě budou i nadále mnozí vyčítat, že je katolickým duchovním, nebo že schvaluje církevní restituce. Kritiky má kvůli svým neortodoxním postojům ovšem i uvnitř církve. Pro lidi z okolí bývalého prezidenta Václava Klause byl dokonce terčem nevybíravých osobních útoků.

Lze jen podotknout, že podobné útoky si u nás zakusily i další významné osobnosti, které přesáhly svým významem hranice české kotliny. Tohle vše by ale mělo jít v případě ocenění, jakým je Templetonova cena, stranou. Český filozof se ocitl ve společnosti velikánů, jako je Matka Tereza, spisovatel Alexandr Solženicyn, či filozofové Charles Taylor a Michael Novak. Vloni tuto cenu získal jihoafrický biskup a bojovník proti apartheidu Desmond Tutu.

Možná si ve světle Templetonovy ceny česká média povšimnou, že Česko má v Halíkovi po smrti Václava Havla osobnost světového významu. Když v v roce 2010 získal prestižní Cenu Romana Guardiniho, prošlo to téměř bez povšimnutí. Příliš pozornosti se nedostalo ani Ceně za nejlepší teologickou knihu Evropy v letech 2009 a 2010, která u nás vyšla pod názvem Vzdáleným nablízku.  

 Halíkovi patří uznání a gratulace. Od Nobelových cen pro vědce Jaroslava Heyrovského a básnika Jaroslava Seiferta, a prestižních mezinárodních ocenění pro Václava Havla, se žádné české osobnosti nedostalo podobného mezinárodního ocenění.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.