Jiří Vyvadil: Amerika na kolenou? Biden udělal překvapivě obrat o 180 stupňů

13.09.2021 11:10 | Komentář

Buď blahoslaven debakl USA v NATO, který zřejmě oslabil postavení USA mnohem více, než se původně zdálo. Tytam jsou ultimativní výhružky proti Rusku, ale zejména Číně, které započal již Donald Trump a Joe Biden v nich bohužel aktivně a tvůrčím způsobem pokračoval, když nejprve označil Putina zabijákem a vyčetl mu kdeco, aby mu následně, jako by se nic nestalo, zavolal a domluvil s ním nesporně užitečnou schůzku, která alespoň částečně zmírnila rusko-americké napětí.

Jiří Vyvadil: Amerika na kolenou? Biden udělal překvapivě obrat o 180 stupňů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Rozhodnutí o odchodu z Afghánistánu, odmítané jestřáby a milovníky starých euroatlantických vztahů se světovou dominancí USA a Západu, bylo nezbytné a mělo být učiněno již dávno, minimálně ihned po likvidaci Usámy bin Ládina. Způsob provedení odchodu byl ovšem tragický a náhlé geopolitické vyklizení prostoru Střední Asie dosud jedinou supervelmoci zcela rozkolísalo geopolitickou mapu světa.

A když přijdou i domácí problémy, jako opětovný a doslova tragický nejvyšší světový nárůst nákazy a úmrtí na covid, je nejlépe odvést pozornost a zatelefonovat, nejlépe největšímu nepříteli.

A tak Joe Biden zvedl telefón a volal čínskému prezidentovi Si. Téma rozhovoru každá strana pojímá trochu jinak, ale hlavní je, že se zavolalo.

Jestliže při rozhovoru s Vladimírem Putinem se odstraňovaly jen největší třecí plochy, o Číně je známo, že má připravený celý soubor výtek vůči USA a bude požadovat zásadní změnu.

A to je dobře.

Anketa

Věříte průzkumu STEM, že ANO získá ve volbách 32,4 %?

hlasovalo: 61854 lidí

Těch třicet let vyčerpávající a bolestné dominance Západu, spojené jednak s krvavými válkami, převraty i trvalým jednostranným liberálně demokratickým vymýváním mozků a požadavkem na akceptaci jediných, Západem vyžadovaných pravd, už nemá budoucnost.

Mimochodem, bylo vtipné, že zatímco prohlášení Joe Bidena volalo po potřebě skončení konfrontace mezi oběma nejsilnějšími ekonomikami světa, zřejmě nepoučená Harrisová na jiném kanálu ještě hovořila o agresi Číny v jihočínském moři.

Afghánistán prostě započal proces rozpadu amerického impéria, a ten hned neskončí, tak tak jako kdysi započal proces rozpadu sovětského impéria, který se rozvíjel po dobu třiceti let, během kterých se Rusko do značné míry otřepalo a v mnoha ohledech opět hraje prim, a kdo to jen trochu pozoruje, stalo se vpravdě poctivou a stále vyhledávanější světovou velmocí, která v mírovém rozvoji světa a v mnoha regionech svou diplomatickou a v případě nutnosti i vojenskou aktivitou hraje klíčovou roli.

Čína je v jiné pozici. Je nesporně s USA největší ekonomikou světa a v podstatě se nechce nechat zatahovat do konfliktů světové geopolitiky, protože ji zajímá jediné, byznys, který dělá mimořádně úspěšně a nespojuje jej s žádnými ideologickými požadavky.

Jak známo, značná část amerických poradců a politiků spekuluje o rozvalu vztahu Ruska a Číny. Nelze mluvit o tom, co třeba bude po smrti Putina, ale za jeho života tandem Putin-Si je neporazitelný.

Ale právě dokonalá dělba práce mezi Ruskem a Čínou způsobuje, že těžiště světa se přesouvá do Euroasie.

A Joe Biden udělal dobře, že čínskému prezidentovi zavolal.

Protože to v té či oné míře tp budou USA-Čína-Rusko, které budou mít hlavní slovo v dalším uspořádání světa.

Ne že by neexistovaly i jiné velmoci. Je jí nesporně Německo či Indie. Ale když vidíme, jak se Indie téměř chytá za záchrannou ruku Putina ohledně Afghánistánu, kde ze dne na den ztratila své postavení, a Rusko klidně tento trend i proti Číně či proti Pákistánu asertivně drží, pak věci nejdou špatně.

Svět nelze vidět jen z pohledu Evropy, která popravdě řečeno na svůj velký třesk a novou budoucnost také čeká.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…