Jiří Vyvadil: Majdanem to skončí. Jen je otázka kdy…

17.07.2015 12:45

Kdo od prvních dnů po vypuknutí majdanu upozorňoval, že se připravuje na mezinárodní úrovni největší geopolitický střet mezi Západem a Ruskem a že na vnitrostátní úrovni se při násilné revoltě uvolňují nebezpečné profašistické a násilnické síly, zejména Pravý sektor, byl svého času označován jako agent Putina, KGB apod. Vem to čert.

Jiří Vyvadil: Majdanem to skončí. Jen je otázka kdy…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Kdo upozorňoval na to, že násilný majdan povede k občanské válce a že dříve či později se tzv. jednotná Ukrajina rozdělí, byl vysmíván. I to vem čert.

Kdo upozorňoval, že jediným výsledkem celého procesu bude totální ekonomický, sociální a morální rozklad Ukrajiny byl posílán sarkasticky našimi havlisty na Sibiř. Platí to o tom čertu.

Kdesi mi v paměti utkvělo pravidlo, že kritériem teorie je praxe

Dnes Pravý sektor čítající cca 10 tisíc silně agresivních a ozbrojenců hlásících se k odkazu brutálního Bandery a jejichž jediným cílem života je boj a násilí, vyhlásil vzpouru prezidentu Porošenkovi. Zatímco se Porošenko se vydal do Zakarpatí, aby činil personální změny, Jaceňuk motivy této ozbrojené a vraždící složky chápe.

A v protestní akci se k Pravému sektoru připojily další dobrovolnické prapory, zejména Ajdar, Azov, OUN, a zástupci dobrovolnického praporu Tornado.

A šéf Pravého sektoru Dmitry Jaroš na adresu Porošenka dobrácky a laškovně prohlašuje, ať se připraví na to, že jemu se nepodaří utéct tak jako Janukovičovi.

A do toho agentura Bloomberg kdesi označila Ukrajinu jako zemi s nejhorší ekonomikou.

Co s tím?

Asi tak: Nikdy za čtvrt století se neocitla Evropa před tolika průšvihy, které navíc buď sama vyvolala či je jejich spoluviníkem.

Konflikt s Ruskem a vyvolání ukrajinské krize, masivní migrace z vnějšku, vyvolaná agresivními válkami USA a Západu v Iráku, Afganistánu či Libyi a Sýrii; Silná vnitřní islamizace v západní Evropě ústící v terorismus, Krize eurozóny spojená s chybnou politikou úspor a umocněná dluhovou krizí Řecka; Ztráta uznávání práva národů na samostatné rozhodování v rámci EU a posilová autokratického a totalitního rozhodování těch nejmocnějších kombinovaná s nadvláda finančních institucí nad volenými zástupci národních států.

Snad právě proto nazrává čas postupně věcně řešit tato úzká hrdla. Jinak si všichni můžeme hodit mašli.

Začněme možná právě Ukrajinou

Názory na ní má každý jiný. Ale v čem bychom se mohli dohodnout, že už po čtvrt století nazrál čas, aby se Ukrajina začala chovat dospěle.

První, co je zapotřebí, aby se Kyjev naučil komunikovat se svými občany a namísto vnášení nenávisti, doslova absurdních zákonů umožňujících uložit trest až na 12 let za použití slova „Rusko“, hledal konsens. To by samozřejmě představovalo zásadní změnu.

Druhé, co je zapotřebí, aby Ukrajina přestala natahovat ruce na všechny strany a snažila se sama udělat něco se svou ekonomikou, která je v zoufalém stavu.

Třetí, co je zapotřebí – a buď to udělá dobrovolně, a nebo k tomu bude donucena ekonomickou realitou, aby začala jednat se zemí, se kterou je a zřejmě vždy bude svázána největší reálnou či potencionální sítí obchodních vztahů: s Ruskem.

Nikdo nenutí Ukrajinu, aby Rusko milovala

Ale jestliže my naprosto normálně obchodujeme s Německem, ačkoliv to bylo Německo, které chtělo zdejší obyvatelstvo kdysi buď vyvraždit, či přesídlit a jen zbytek poněmčit, tak jistě i Ukrajinci by se měli začít chovat racionálně, zejména když Rusko potřebují.

Pro Evropskou unii a Západ pak platí prosazovat dodržování dohody Minsk II, protože nic lepšího zde není ani nebude.

Nadpis, kterým jsem začal tyto řádky, zní zlověstně, a není to nic, nad čím bych logicky skákal nad zemí. Ukrajina sousedí s našimi partnery, Slovenskem, Maďarskem a ozbrojené konflikty, které by se rozšířiliy na západ Ukrajiny nejsou ničím uklidňujícím.

Dokud si budou vyřizovat účty mezi sebou pašerácké mafie, může nás to zanechávat klidným. Počítejme ale s tím, že to, co tyto dobrovolnické útvary spojovalo od začátku, tj. politické násilí, kterým svrhli moc Janušekoviče, zákonitě vyústí v pokus svrhnout Porošenka…

Jestli bude úspěšný, nebo nebude úspěšný lze těžko odhadnout a nikoho z nás to nemusí trápit.

Co bychom ale měli sledovat, abychom jako celek po pádu Porošenka a Jaceňuka důrazně tlačili na Ukrajinu, aby namísto šíření politické nepříčetnosti a řinčení zbraní nás jako rukojmí nezatahovala do vojenského konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…