Jiří Vyvadil: Přítel Putin aneb Bez Ruska je Evropa slaboučká…

01.05.2018 9:10

To, co dnes prožíváme je střet mezi zkostnatělým a překonaným mainstreamem a bojem proti establishmentu v a rebelií, která má nejrůznější podobu. V naprosto ojedinělém radikálním směru se do čela jedné větve této rebelie postavil patrně nejmocnější muž Evropské unie, muž mnohdy a mnohde proklínaný a málokdy oslavovaný, předseda Evropské komise Jean Claude Juncker.

Jiří Vyvadil: Přítel Putin aneb Bez Ruska je Evropa slaboučká…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Jeho až jímavé vyznání, které zveřejnily – zdůrazňuji, že „proevropské“ – noviny POLITICO ve vztahu k Vladimíru Putinovi, Rusku i Evropě, by si měli povinně každé ráno přečíst naši Kalouskové, Fialové, Gazdíkové, Stropničtí, Pochové, stejně jako novináři typu Klvani, Palaty, Procházkové, Honzejka, Mitrofanova či Fištejna, či konečně politologové typu Romancova, Doležala a ty party kolem portálu Forum 24, Echo 24, Neovlivní.cz či Hlídacího psa. cz.

Jsou to slova, která představují právě v dnešní době, kdy Západ rozehrál jednu z posledních křečovitých partií k porážce Ruska zcela radikální a odvážný pohled.

Nemohu si odpustit tato slova nezopakovat, protože jako zakladatel skupiny Přátelé Ruska v České republice bych je obrazně nejraději nechal vtesat do kvádru a ten nechal postavit před Černínský palác, sídlo ministrů zahraničních věcí, kteří počínaje Schwarzenbergem, přes dnešního Stropnického k budoucímu Pochovi se vyznačují naprostým nedostatkem geopolitického chápání zákonitostí a tedy i politickou zastydlostí z doby studené války.

Nuže pravil:

Evropa potřebuje obnovit kontakt s Ruskem, protože je jedním z hlavních hráčů…Musíme se naučit mluvit s Rusy za rovných podmínek…Na mého přítele Vladimira Putina - protože jsme přátelé už mnoho let, i když je obtížné nyní hovořit, že je Putin je váš přítel - najednou velmi nepříjemně zapůsobila slova prezidenta Obamy, když prohlásil, že Rusko je pouze regionální mocnost," uvedl Junker.Pokud Rusko něco není, tak to není regionální mocnost….My Evropané si někdy myslíme, že jsme pány světa," řekl. „Zapomínáme, že jsme malá a slabá část vesmíru. Ztrácíme ekonomickou sílu. Podíl hrubého domácího produktu ve světě se pomalu, ale jistě snižuje z 25% na 18-16%...

Naše „ politicko – mediální“ elity se opájejí slovy typu euroatlantické hodnoty či spojenectví. Pikantní je, že ve skutečnosti právě tyto pojmy už dnes znamenají jen virtuální realitu.

Trump neopomine žádnou příležitost, aby nezdůraznil, že chce maximálně spolupracovat s jednotlivými zeměmi Evropy a pro Evropskou unii platí nezájem. Když za ním vyrazí údajní lídři „evropského motoru“ Macron a Merkelová, tomu prvnímu maže med kolem úst, k té druhé, která byla ještě nedávno oslavována jako vůdkyně svobodného věta – se chová jako k obtížnému hmyzu a tiskovou konferenci s ní po dvaceti minutách utíná… Ale hlavně, své záměry ohledně přitvrzení vůči Evropské unii nebere zpět.

Na rozdíl od našich politických a mediálních hlupáků Juncker chápe realitu a když má váhat mezi Trumpem a Putinem, Putin vede na celé čáře.

Juncker ví, že euroatlantické spojenectví je minimálně v této etapě fikcí a že Evropa politicky musí hledat přirozeného spojence, jímž je Rusko, které ve světovém měřítku je jediné, které se umí Americe postavit.

Zatímco Putina označuje za přítele, obchodní restrikce Trumpa vůči Evropě označuje za nehorázné. A zřejmě i z tohoto důvodu podporuje vlastní evropskou bezpečnostní architekturu. NATO s vedoucí úlohou USA není jeho šálkem kávy…

Žijeme ve zlomové době. Vše se mění a vše se měnit bude. Ne možná přímočaře, ale v různé podobě. Něco zůstane a něco se změní. A v jednom má Juncker, ať už si o něm myslíme, co chceme, pravdu a totéž říká například náš soused ústy mladičkého kancléře Sebastiana Kurze : Evropa Rusko potřebuje.

Čas hraje pro Putina. Jediným limitem jeho působení by bylo jeho zdraví a to se zdá neochvějné. Ztráta geopolitické dominance Západu ve válce o Sýrii a její nahrazení geopolitickou dominancí Ruska a jeho spojenců, k nimž pikantně patří nejen regionální velmoc Irán, ale hlavně významný člen NATO Turecko určuje i nové črty v postavení jednotlivých světových hráčů.

Zatímco naši političtí tupci s výjimkou prezidenta Zemana snad ani nevidí, že přes chvilkovou hysterii, kterou rozpoutala Británie, i v Evropě rostou síly hledající konstruktivní spolupráci. A nejde jen o Maďarsko či Slovensko, ale i země Beneluxu a samozřejmě i Itálii, která podporuje Rusko, ať už je italským premiérem kdokoliv.

A snad na závěr trochu nadlehčeně. Známá věštkyně baba Vanga, která se málokdy mýlila, v roce 1979 v rámci svých proroctví měla sdělit spisovateli Valentinu Sidorovi toto proroctví „Jakmile bude Evropa zpustošená, Rusko převezme kontrolu a Putin bude pánem světa. Všechno roztaje jako led a jediné, co zůstane nedotknuto, bude sláva Vladimira, sláva celého Ruska,“

Řekl bych, že jinými slovy říká totéž, co Juncker. Že by od ní Juncker opisoval?

Jiří Vyvadil, zakladatel skupiny Přátelé Ruska v České republice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…