Jiří Vyvadil: Směji se diskuzím na téma ruské propagandy

25.02.2015 19:04

Naše zpravidla havlistická média a politici TOP 09 a ODS vyšilují nad účinností ruské propagandy, která na rozdíl od Polska, Pobaltí narušuje morálně politickou proatlantickou jednotu lidu...Je to směšné.

Jiří Vyvadil: Směji se diskuzím na téma ruské propagandy
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Úvahy tohoto typu navíc vedou k závěrům pro naše média zcela potupná.

Jak to, že jim téměř nikdo nevěří?

Není sporu o tom, že rozhlas i televize, deníky či týdeníky futrují protiruské naladění, volají po dodávkách zbraní na Ukrajinu a podporují válečnické postoje Polska,Británie, Litvy,Lotyšska či Estonska.

Jak to, že tato propaganda selhává?

Sociální sítě a nepřeberné množství internetových portálů totiž  silně vyvažují totální protiruskou jednostrannost českých televizí i rádi a všech tiskovin takřka bez rozdílu. Představa, že někde nějaké články na ruských portálech mohou ovlivnit naše obyvatelstvo je zcestná.

Nejde jen o nás. Anje Volmerová, která se kdysi za opozici zasazovala k přijetí relativně smířlivé česko-německou deklaraci (i když jsem jako senátor pro ni nehlasoval, neboť jsem odmítl akceptovat slovo vyhnání sudetských Němců, která tam byla dána jako úlitba Kohlovi) jasně uvádí, že 60 % Němců si přeje spolupráci s Ruskem. A k tomu dodávám. Že jejich média jsou v celosvětovém výčtu naprosto nejvíce protiruská a silně válečnická.

Ukazuje se tedy, že to v obsahu vlastních médií nebude.

Pojďme se podívat na typického představitele proruské politiky, kterým nepochybně mohu být já, která je tu pejorativně tu již dokonce pracovně s respektem označován za Přítele Ruska.

Každý den ráno si přečtu, resp. prolítnu deníky Dnes,Lidové noviny, Hospodářské noviny a Právo. Něco podrobněji, jindy jen nadpisy. U Romancova, Mitrofanova či Fifštejna předem vím, že to budou stati plné protiruské žlučovité nenávisti. Tak proč ty blbiny číst.

Kdysi před vypuknutím  ukrajinské krize jsem četl i týdeníky: Respekt,Reflex apod..Dnes už to je jen žumpa a nekupuji je.

Dál pak nakliknu na souhrnný portál – opět český : Právě dnes. cz a tak 20 minut brouzdám úvahami tam popsanými. Jsou tam názory jak proruské, tak protiruské. Je tam vše.

A konečně zabloudím na naše skupiny, kde zejména Přátelé Ruska v ČR a Občané proti fašismu...mají pestrou směs názorů a článků.

Ale nic z toho, co si přečtu nemění mé zásadní přesvědčení.

Každý člověk jej má. Po prvních dnech majdanu, kde byli zapalováni policisté, budovy i auta a naši redaktoři, zejména Tvarůžková,  hovořili o pokojných demonstrantech jsem založil skupinu – ano již tehdy : Ukrajina rozhodně nyní do Evropy nepatří.

Putin v té době měl olympiádu v Soči, nevyjadřoval se. Nijak mne nemohl ovlivnit. To jen naše média drnčela o demokratické revoluci...

Můj názor byl a je jasný: Chci svět bez válek a vím, že po roce 1989 USA a Západ v rozporu s mezinárodním právem zahajovali jednu vojenskou akci za druhou s třeskutými důsledky. A jedině Rusko se imperialistické agresi může postavit.

Od prvního dne majdanu bylo jasné, že jde o pokus zničit Rusko, ponížit ho a vytlačit dál k Vladivostoku.

To pochopil každý blbec. A vlastně jistě to přizná i každý kdo Rusko nenávidí.

A celý problém je, že tento pokus nevyšel a ti, kdo chtěli Rusko pokořit vychází naprázdno.

Zuří, vztekají se a volají do války...

USA si samozřejmě válku přejí, chtějí ji republikáni, ale možná ještě více ji bude chtít fanatická Clintonová, pro níž a jejího manžela (humanitární bombardování Jugoslávaie) je válka a krveprolití je koření života a symbolem idealistické, pravda krvavé zahraniční politiky USA (dodnes asi Obama lituje, že ho zlomila v útocích na Libyi). 

A nachází spojence v Británii, Polsku, Pobaltí či Ukrajině...

O válce se fakt nerozhoduje kdesi na Doněcku. To je lokální, byť občanská válka.

O válce se rozhoduje v části Evropy.

A racionální země jako je Německo,Francie a uvážlivé země bývalého Rakouska Uherska : Česko,Slovensko,Rakousko či Maďarsko se rozpoutání války evropských válečnických jestřábů vedených Poláky a Brity musí postavit. 

Ten rok dobrodružství  od majdanu stačil stačil. Nepotřebujeme ruskou propagandu k tomu , abychom chtěli zabránit válce.

Na to stačí obyčejný rozum...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…