Jiří Vyvadil: Tak Řecko máme za sebou. Čeká už nás jen povstání Pravého sektoru na Ukrajině, o uprchlících nemluvě

13.07.2015 12:34

Tak jeden hystericky pojímaný problém se vyřešil: Řecko neodchází z eurozóny.

Jiří Vyvadil: Tak Řecko máme za sebou. Čeká už nás jen povstání Pravého sektoru na Ukrajině, o uprchlících nemluvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Když jsem poslouchal naše politiky či ekonomy, počínaje Sobotkou konče Rusnokem, Kalouskem Švihlíkovou atd., myslel jsem, že snad fantazíruji. Řekl jim vůbec někdo, že nejsme v eurozóně, že to není náš problém a nikdy ani nebude? A my jsme ti poslední, kteří by s  přehnanou důstojností měli vůbec právo se k tomu.

Euro nemáme a jsem přesvědčen, že po těchto eurozónových hrátkách by spáchal politickou sebevraždu jakýkoliv český politik, který by nějak zvlášť pro vstup do eurozóny tlačil.

Euro je nepochybně především politickou kategorií a má samozřejmě i silné ekonomické dopady. Pro někoho příznivé: řekl bych, že především pro Německo,  pro jih eurozóny spíše dramatické, pro Řecko sociálně ekonomicky až katastrofické.

Nicméně, kdo chce kam, pomozme mu tam. 

Právě na srovnání Řecka či Česka se ukazuje diametrální vnímání tohoto vztahu.

Zatímco přes 80 % Řeků i v této situaci doslova životně lpí na to, aby z eurozóny nevypadli, u nás by možná někteří z 80% Čechů opět začalo chodit se šibenicemi, kdybychom do eurozóny vstoupit měli. 

A jen tak mimochodem: Chápu i jeden mimoevropským politický význam eura pro Tsiprase. Jako člen eurozóny tedy nejužšího politického bloku EU či NATO bude moci daleko více rozvíjet své plodné vztahy mostu mezi EU a Ruskem, což se mu nepochybně může vyplatit v jeho speciálních energetických projektech.

A jinak i přední američtí ekonomové ví, že ten dluh je nesplatitelný a unisono konstatují, že vyvolán  od počátku chybnou politikou EU.

Řecko tedy v stále v ekonomické krizi, ale jinak v podstatě v pohodě.

Výhodou bylo, že se problém Řecka  dal civilizovaně vyřešit od stolu.

Horší je to s problémy, které mimo jiné EU také vyvolala, ale hrozí jen násilím…

Nyní se nám připomněla barevná revoluce na Ukrajině…

Každá násilná a krvavá revoluce, převrat a podobně, která uvolní dosud potlačené běsy nacionalismu, náboženského fanatismu,  apod. zpravidla končí tím, opět tím, jak začala, násilím a krveprolitím. Jen se aktéři mohou vyměnit.

A tak jako na egyptském náměstí Tahrír  v Káhiře vypukly násilně potlačované demonstrace spojené začasté s islamisty z Muslimského bratrstva, tak na stejném náměstí byli naopak krvavě jejich muslimští bratři likvidováni a jejich prezident odsouzen k smrti.  Jinak to ani v islámských zemích nejde.

A stejně tak dítko USA a EU kyjevský majdan, který se ve správný okamžik přeměnil v krveprolití a pád prezidenta Janukoviče a vyvolal v život celý ten komplex Pravého sektoru a banderovců, obecně  se nejprve přelil na východ země, kde v občanské válce hubil záškodníky, jež se více cítili Rusy než Ukrajinci a nyní se přesunul do naší staré dobré Podkarpatské Ukrajiny. A jak jinak Pravý sektor má namířeno i na audienci k prezidentu Porošenkovi. Jen on je prý nechce přijmout? To je ale nevděk, vždyť mu otevřeli cestu k jeho úřadu.

Mimochodem, asi by nás měly zajímat ty audiny s pražskými poznávacími značkami na místě konfliktu. Byli to kmotři, či lidé od Schwarzenberga. Rusové jistě ne.

No, jestli malé Řecko všichni horem kolem komentovali jako zborcenou zemi, chci vidět, co EU bude dělat s džinem kterého před rokem a půl sama pomáhala vypustit z lahve ven.

Paní Merkelová, se svým politickým stoupencem boxerem Kličkem, jste spolurozpoutala největší geopolitický konflikt proti Rusku od roku 1989.

Uvidíme, co zvládnete. Řekl bych, že mnoho ne.

A problém uprchlíků bude problém Evropy na desetiletí. A budou jich zřejmě stovky tisíc. A vše, co EU zatím udělala je v podstatě jen velká nula.

K čemu tu EU máme?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …