Jiří Vyvadil: Takže do roka majdan. Hlavně ať není moc krvavý

23.02.2015 20:25

Absurdnější divadlo než včerejší Paradenmarsch na připomenutí si 1. roku od událostí majdanu si ani nelze představit. Ukrajina na tom nikdy nebyla dobře a v předvečer majdanu dosahovala 70% výkonnosti své ekonomiky z roku 1990, ovšem nyní po roce úspěchy majdanistů jsou tragické. Ukrajina kolabuje, ekonomicky i sociálně. Je na tom tak, že Řecko je proti ní pohodová a stabilizovaná země s přiměřenou perspektivou. Ani tu Ukrajina nemá. Že se tam srotí Poláci či zástupci Pobaltí rozhodně neznamená, že někdy bude v EU či v NATO.

Jiří Vyvadil: Takže do roka majdan. Hlavně ať není moc krvavý
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Ale nejen to, že Ukrajina jako prostředník geopolitického střetu proti Rusku dopadne ztrátou území jako Gruzie bylo logické a v únoru jsem horem dolem na toto nebezpečí upozorňoval.

A že krize na Ukrajině bude destruktivní a krvavá a na rozdíl od krize v gruzínsko – ruské válce o to hlubší, že mimo jiné Polsko, Německo a USA se osobně angažovali v převratu před rokem, je zřejmé.

Kdyby Západ nepodporoval majdan, nebyla by krvavá občanská válka a bezútěsnost perspektivy.

Obyvatelé Krymu se  v souladu s čl II. Charty OSN svobodně rozhodli odloučit od Ukrajiny a připojit k Rusku.

Nikdy zřejmě v České republice nikdo z nás neuvidí ono nadšení obyvatel Krymu, které jsme mohli vidět na televizních obrazovkách. Jestliže se pokládá za legitimní administrativní opatření kosovských orgánů jako realizace tohoto práva, čím jiným by mělo být referendum, kde se přes 90 % obyvatel Krymu rozhodlo tak, jak se rozhodlo.

Mimochodem, poslední zemí na světě, která je oprávněna někomu vytýkat porušení mezinárodního práva jsou samozřejmě USA. Nejdrastičtější je příklad války v Iráku, která byla uskutečněna v rozporu s mezinárodním právem, navíc jeho důvody byly zcela vylhány a do třetice všeho zlého vyvolala tak masivní nárust islamistů jako nikdy v minulosti.   Afganistán, Libye, či hmanitární bombardování Jugoslávie jsou dalšími příklady.

Což teď – teď ještě formálně je Porošenko prezidentem a blázen Jaceňuk premiérem.

Ale co za rok.

Četl jsem si dnes analýzy ekonomů, chladné a neutrální.

Ani v jedné se neobjevuje záblesk změny k lepšímu.

Věci mají končit tak, jak začaly.

Nelze si představit, že by za rok pánové Porošenko a Jaceňuk byli ještě ve svých funkcích.

A nelze si ani představit, že se se podobný oslavný Paradenmarsch bude konat.

Jde jen o to, aby konec tohoto rok starého nového režimu započatého před rokem byl co nejméně krvavým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Vyvadil

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.