Jiří Vyvadil: Trump sliboval, že odejde ze Sýrie… A odchází. Skvělé!

21.12.2018 13:40

Opakovaně připomínám, že bych v USA volil Donalda Trumpa oproti krvelačné zenštině Hillary Clintonové, která podpořila jednu z nejamorálnějších válek, jež stála milióny mrtvých, milióny uprchlíků a vznik Islámského státu. Stejně tak osobně řídila likvidaci Libye Muamara Kadáfího, z níž se stalo rejdiště džihádistů a nástupní plošina pro migranty směr Evropa.

Jiří Vyvadil: Trump sliboval, že odejde ze Sýrie… A odchází. Skvělé!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Počínaje válkou v Korei, přes válku ve Vietnamu až po dříve jmenované se američtí prezidenti bez ohledu na mezinárodní právo chovali jako váleční zločinci a chránilo je jen to, že USA byly tak silné a bohaté.

Donalda Trumpa nemusíte milovat a možná to ani nejde, ale je prvním americkým prezidentem, který opakovaně slíbil, že USA už nesmí být světovým policajtem, svrhávat vlády a zahajovat války.

Detailně pak v rámci předvolební kampaně uvedl, že hodlá odejít ze Sýrie i z Afghánistánu.

Zcela otevřeně by nyní ze Sýrie odejít nemusel, jakkoliv je nepochybné, že tam jsou Američani nelegálně, stejně jako tam jsou Francouzi či Britové.

Je nesporné, že by se dostával do střetů s Tureckem, které hodlá likvidovat kurdské organizace, jejichž nárůstu vlivu se obává z hlediska svých vnitrotureckých zájmů.

Ale hlavně. Každý ví, že v Sýrii se od roku 2015 odvíjí geopolitický střet, kdo a co ve světě znamená, zda Západ a zejména USA mohou vše, nebo zda Rusko a jeho spojenci převezmou řízení Blízkého východu do svých rukou.

A Trump s plným vědomím, že poklesne „politická váha USA“ v oblasti, se rozhodl Sýrii opustit.

A mimochodem, v tomto týdnu rovněž vydal příkaz ke snížení počtu amerických vojáků v Afghánistánu ze 14 000 na 7000 do několika týdnů… Mimochodem nevím, co budou naši jestřábové včetně Miloše Zemana dělat, až to nastane. Zůstaneme tam jako kůl v plotě 2. No, to by si nás místní brzy opekli na rožni.

Na Trumpa je jistě možné mít různé názory. Faktem je, že asi neexistoval žádný jiný prezident v dějinách, který byl předmětem takových útoků jako on.

Nuže odejde-li skutečně ze Sýrie a následně i Afghánistánu, bude jistě mnohými jestřáby nenáviděn, ale zaslouží se o vyváženější svět.

Ať si Trump dělá v Americe, co chce, ale ať už Američané nechají svět na pokoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…