Jiří Vyvadil: Vítězící Babiš, bodující Bartoš, státvotvorný Filip, směšný Fiala a magor Kalousek

31.10.2017 16:47

Kvalita lídra se pozná podle toho, jak umí reagovat na situaci a jak ji zvládá i tehdy, kdy mu nehraje zcela do karet.

Jiří Vyvadil: Vítězící Babiš, bodující Bartoš, státvotvorný Filip, směšný Fiala a magor Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Zcela nesporně vede Andrej Babiš, který se asi tři dny pokoušel vytvořit podmínky pro většinovou vládu, ovšem když mu ji s výjimkou Okamury všichni odmítli a Fiala to ještě doprovodil zesměšňujícími poznámkami, že kdyř říkal, že to sám z vládne, tak at se tedy ukáže, Babiš jednal střelhbitě a rozhodl se pro menšinovou vládu. Rázem nastal povyk a křik…, zejména když Miloš Zeman konstatoval, že jednoznačně tuto variantu podporuje a Babiš má před sebou nejméně 2 možnosti na vytvoření vlády, které mu on sám dá a nepodařilo by se, třetí má k dispozici díky hlasy předsedy Poslanecké sněmovny…

Na tuto situaci dnes zareagoval svým výkřikovým plánem Miroslav Kalousek, který ač jeho frakce patří k nejslabším ve Sněmovně chtěl dojednat dohodu všech stran, které nesouhlasí s menšinovou vládou, aby zabránili uskutečnění ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Magor, jinak ho nelze nezvat a za magora ho jistě pokládá nejen ANO, ale zřejmě i jeho pravicoví spolulídři.

V situaci, kdy ANO samo má 75 mandátů a Piráti a SPD, z nichž každá má po 22 mandátech již deklarovali, že podpoří jako předsedu Poslanecké sněmovny Vondráčka z ANO, jsou takové Kalouskovy návrhy na svěrací kazajku.

Již dříve se ovšem zesměšnil předseda ODS Zdeněk Fiala, který jako nabob vyhlásil nárok své strany na funkci předsedy Poslanecké sněmovny.

Pokračuje tak v sérii svých početních nesmyslů již před volbami, když kudy chodil, tudy tvrdil, že Babiš rozhodně ve vládě nebude a nejen to, že musí opustit politiku. No takový je stav naší ideologické pravice. ANO Babiše má 3x více mandátů než ODS. Fiala je zcela mimo a bude –li navržen, s bídou získá hlasy části lidovců, TOP 09 a STAN. Tedy nic moc.

V poslední době velmi zabodoval předseda Pirátů Bartoš. Za zmínku stála už jeho poznámka, že se přirozeně zúčastní slavnostního odevzdávání vyznamenání  na 28. října. Smršť napadání nenechal na sebe čekat a když se navíc klub Pirátů  usnesl, že na funkci předsedy podpoří Vondráčka z ANO, povyk u TOP 09 a ODS pokračoval.

Nevím, čemu se kdo diví. Zejména v Praze jsou hlavními protivníky Pirátů ODS, kterou Piráti jasně porazili. Byli by tupí, kdyby jí vytvářeli nějaké benefity.

Piráti jistě nijak nepodpoří vládu ANO, či neumožní její vládnutí. Ale to je možná i rozumné. Zatím prožívají fázi jakési systémové politické anarchie a představa, že by měli převzít vládní odpovědnost je naprosto předčasná. V každém případě korektní a slušné vystupování Pirátů boduje.

Věci postupují nezadržitelně. Při třech pokusech, které Andrej Babiš před sebou má, je téměř jisté, že dříve či později jeho vláda získá podporu a nebo bude alespoň tolerována. Jestliže v případě krize je ochotna dnes již KSČM státotvorně umožnit existenci vlády, tak to by byl čert, aby se ten zbytek nenašel.

Když to shrneme, tak se ukazuje, že někdo na to státnický rozměr má a jiný ne.

Babiš, Bartoš, ale i Filip ano. Ti ostatní, zejména Fiala s Kalouskem jen ukazují bídu zavedených stran.

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…