Jiří Vyvadil: Zadržení Davida Ratha – dobrá zpráva zejména pro ČSSD

16.05.2012 13:20

První zadržení poslance po roce po 1989 se stalo informací třeskutou a dovedu si dokonce představit, že na straně vládní koalice po mnoha měsících zavládlo ulehčení : Konečně se míček přehoupnul na druhou stranu. Ale nejen to : po Drobilech, Bémech, Řebíčcích, Bartácích je to první politik, kterému byla nasazena klepeta a lidé cítí nepochybně velké zadostiučinění.

Jiří Vyvadil: Zadržení Davida Ratha – dobrá zpráva zejména pro ČSSD
Foto: hns
Popisek: David Rath má nové boty

Ač jsem sociálním demokratem, osobně tuto situaci vítám. Po roce 1989 jsme kromě parlamentní demokracie zvolili rovněž ekonomický systém kapitalismu, mimochodem systém, který snad kromě severní Koree vládne všude. Kapitalismus má své klady : posiluje iniciativu, aktivitu a má ovšem má i své neduhy: prohlubují se sociální rozdíly mezi lidmi. Kapitalismus je založen na snaze po maximalizaci zisku jejích aktérů a tento ekonomický princip logicky s železnou pravidelností (přirozeně, že nejen u nás) napadá i systém zastupitelské demokracie.

Peníze prostě hrají roli ve všech sférách našeho života a samozřejmě i politických stranách a ty, které jsou logikou vývoje taženy k výbornému výsledku, ba dokonce k vítězství, jsou tímto faktem ohroženy ještě více. 100+1 důvodů vede k tomu, že ČSSD má velkou naději na dobrý výsledek ve všech příštích volbách a ČSSD se rovněž na nejrůznějších úrovních podílí na rozhodovacích aktivitách. Právě pro budoucnost je zapotřebí, aby někdo dostal klepnutí přes prsty a aby byla naznačeno, že politika by neměla být o osobním prospěchu. Je dobré si čas od času připomenout, že zákony platí pro všechny. ČSSD se k otázce Ratha postavila velmi razantně a to je dobře. Pochybil-li David Rath, nechť zmizí z politické scény. Co je však důležitější –  ČSSD musí počítat s tím, že se podobná situace může opakovat. Do VV nikdo dnes nevstupuje, z ODS odešlo 8000 členů, ale ČSSD bude lákavou zájmovou oblastí pro ty, kteří bohužel ne nedůvodně mají představu, že politika je výhodný business. ČSSD s tím musí umět počítat. Kauza Rath podle mne bude mít pouze jednorázový drobný negativní výkyv v růstu stranických preferencí ČSSD. A je to užitečná lekce. Díky za ní. ČSSD zavedla do svých stanov automatické pozastavování členství pro stíhané členy. Nastaví-li ještě důslednější kontrolní mechanismy na podivné zbohatlíky,  vyjde z této kauzy jen posílena. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…