Josef Ježek: Kam jsme to dospěli?

12.04.2017 9:53

V dubnu roku 1968 vznikl v Praze spolek lidí, kteří se chtěli politicky angažovat mimo tehdejší politické struktury. Ať už to byly politické strany, kde fungovala prakticky jediná – komunisté (ostatní partaje byly pouze nefunkční přívěsek), nebo tzv. Národní fronta. Dal si název Klub angažovaných nestraníků – KAN.

Josef Ježek: Kam jsme to dospěli?
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Po srpnové okupaci byl zakázán a jeho členové byli následně v období tzv. normalizace ostrakizováni. Komunisté totiž viděli v KANu možnou konkurenční opoziční politickou sílu. Angažovat se legitimně  mimo oficiální struktury nebylo dost dobře možné.

V září loňského roku byl parlamentem schválen zákon č. 322/2016 Sb., který mění volební zákony téhle republiky. Důvodem byla údajná potřeba transparentního financování volebních kampaní politických stran. Ne nadarmo se říká, že dobrými úmysly je dlážděna cesta do pekla. V tomto případě si nejsem zcela jistý, zda se skutečně jednalo jen o dobrý úmysl. Je klidně možné, že byla pouze vypuštěna „kouřová clona“, jejíž příkrov  posloužil k účelům zcela jiným. Totiž k monopolizaci politiky. Jak totiž rozumět ustanovením § 16 tohoto zákona, kde se praví, mimo jiné, že…„volební kampaní se rozumí jakákoliv propagace“ (kandidátů či stran) ,„nebo volební agitace ve prospěch kandidujících …  zejména veřejné oznámení určené na jejich podporu anebo sloužící v jejich prospěch, včetně jakékoliv doprovodné akce…. Za volební kampaň se považuje i sdělení v neprospěch….“.

Další odstavec tohoto paragrafu je zvláště „vypečený“: „ Fyzická nebo právnická osoba, která se hodlá účastnit volební kampaně bez vědomí kandidující politické strany, politického hnutí nebo koalice, jejich kandidáta anebo nezávislého kandidáta, je povinna se před vstupem do volební kampaně registrovat jako registrovaná třetí osoba u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí…“.

Pokud si toto úřední ptydepe přeložím do normální mluvy, tak mi vychází asi toto: Kdo se chce sám od sebe veřejně angažovat v politickém dění, musí se registrovat u státu, zařídit si transparentní účet a možná i internetové stránky. A když ne, tak 100 „litrů“ pokuta. Nemysli si holenku, že se snad budeš angažovat jak tě napadne. Od toho je tu úřad! Žádné plakáty či hesla si na svůj vlastní plot či vrata věšet nebo psát nebudeš. Že se vám to zdá šikanózní? To mě samozřejmě taky. Nadto je tu ústava a Listina základních práv a svobod, kde o žádných ingerencích státu v této oblasti nic podobného není. Myslím, že členové KANu by se divili, co je po tolika létech od „sametu“ možné.

Pokud nad tím jenom mávnete rukou, tak pozor. Nelze brát věci na lehkou váhu. V téhle zemi se najde dostatek lidí, kteří vás tzv. napráskají. Tahle tradice je v českých a moravských luzích a hájích stále živá. Nebyl jen protektorát, procesy 50. let, normalizace… Heslo, že dopisy v koši nekončí, ani ty nepodepsané, platilo jak za komančů, tak platí i letos. Vždyť i pan ministr financí zřídil internetovou udavárnu v souvislosti s EET. Teď jí asi nahradí tombolou udavačů. I na některých školách jsou zřizovány internetové „stránky důvěry“, kde je možno kohokoliv beztrestně napráskat, Prý, aby se zamezilo šikaně. Jó, co se v mládí naučíš….

Narazil jsem v jednom časopisu na kreslený vtip Marka Douši. Na obrázku je párek malých dětí a v popředí starý muž, který k nim volá : „Nebojte se děti…já jsem nebyl estébák. Jenom taková malá udavačská svině…“.

Naše demokratické svobody se pomalu rozpouštějí jak kostka cukru ve sklenici čaje. Jednou je důvodem boj proti terorismu, podruhé transparentnost politické scénu (jen hlupák si může myslet, že politika může být transparentní, to věděl u Machiavelli), potřetí boj proti korupci. Důvod se vždycky najde. A když už se zdá, že by nějaké svobody přece jenom mohly zafungovat, přispěchá na „pomoc“ ombudsmanka nebo Úřad na ochranu osobních údajů. A aby toho nebylo dost, tak nám tahle vláda sdělí ústy svého premiéra, že tzv. bohumínské usnesení, odmítající spolupráci s komunisty na vládní úrovni, je stará vyčpělá veteš. Nedivme se, když protektorát, komunistická totalita a devadesátá léta hospodářské transformace pro něj jedno jsou.

Není zcela vyloučeno, že po těch volbách, co nás letos čekají, nám bude vládnout rudá squadra stávajících komunistů a minulých estébáků. Je totiž možné, že si je tenhle národ zvolí.      

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…