Josef Ježek: Kavalírka

28.01.2017 11:15

Byl jsem účastníkem mnoha kongresů Občanské demokratické strany. Vzpomínám si, že asi v roce 2006 na něm vystoupila se svou zdravicí předsedkyně Konfederace politických vězňů. Za „kecpultem“ jí skoro nebylo vidět. Drobná bělovlasá dáma s drdůlkem na hlavě, přednesla svůj pozdrav dramatickým hlasem a vzbudila bouřlivý potlesk. Ta žena se jmenovala MUDr. Naděžda Kavalírová.

Josef Ježek: Kavalírka
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Narodila se 13.11.1923 v Opočně, jako Naděžda Morávková. Už jako mladá se stala členkou České strany národně sociální. Jako studentka medicíny na Karlově univerzitě se zúčastnila známého pochodu studentů na Hrad v únoru 1948. V březnu byla potom jako politicky nespolehlivá vyloučena ze všech vysokých škol v republice. Její následující životní i profesní osudy jsou někdy ne zcela jednoznačné, její oponenti jí vytýkali členství v prorežimních organizacích (ROH, ČSČK) i její zaměstnání na pozici referentky na ministerstvu práce a sociálních věcí. Její uvěznění v létech 1956 – 1959, kdy byla odsouzena za údajnou vlastizradu a špionáž, jí však nikdo nevyčítal. Tohle neumím ani nechci soudit. Každý z nás byl „za komančů“ někde zaměstnán, prakticky každý byl členem odborů. Skutečností je, že pod jejím předsednictvím se Konfederace politických vězňů stala respektovanou organizací, také díky jejím dobrým kontaktům s vrcholnými politiky. Řád T.G.M., který jí byl udělen v roce 2006, asi nedostala náhodou.

Jedno je však jisté. Komunisty ráda neměla. Charakterizuje to její výrok na 22. Kongresu ODS: „Proč jsem dala dohromady komunisty a kůrovce? Oni mají přece mnoho společného, vždyť jde o stejnou zákeřnost a bezohlednost a ničí vše živé, co se jim postaví do cesty.“

V roce 2007 převzala, jako opočenská rodačka, z iniciativy sdružení Abakus a jeho předsedy Jiřího Králíčka, cenu Osobnost rodného kraje Františka Kupky. Spolu s další významnou personou, meziříčským rodákem, arcibiskupem Karlem Otčenáškem. Měl jsem tehdy tu čest přednášet laudátum při udělování ocenění.

Práci v Konfederaci věnovala všechen svůj čas a své síly. Ty jí bohužel došly v pátek 20. ledna 2017. Odešla k Tomu, ve kterého věřila. Její blízcí a přátelé se s ní rozloučili v pátek 27.1.2017 v bazilice Nanebevzetí P. Marie na pražském Strahově.

Kniha jejího života se uzavřela!

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…