Josef Ježek: Kdo má máslo – na hlavě?

08.09.2017 9:45

Jako obvykle jsem jel i minulou sobotu na nákup. Dobrušský Penny market stojí na okraji zástavby tohoto bývalého okresního města a jeho parkoviště bývá permanentně zaplněné. Zvláště páteční ráno bývá z tohoto pohledu krizové, neboť startuje nový turnus slev a tak parkoviště praská ve švech. A nákupní košíky také. Cukr za 14 Kč, máslo za 39 Kč, uzeniny, sýry za …., někdy i „plzeň“ za 17 Kč. No nekupte to!

Josef Ježek: Kdo má máslo – na hlavě?
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Tu  minulou sobotu mne před vchodem do nákupního střediska vítal nápis: „Máslo Tatra vyprodáno! Omlouváme se zákazníkům.“ Máslo Tatra, pro vaší informaci, je takové to balené do folie s potiskem pasoucích se krav na žírné pastvině. Výrobcem je mlékárna v Hlinsku, máslo obsahuje 82% tuku. Penny ho údajně prodávalo za 42,90 Kč. Tak kde ty loňské sněhy jsou, přátelé. Máslo Tatra prostě není. A zdá se, že čím více se bude blížit konec roku, tak nebude. Másla je totiž v Evropě kritický nedostatek. Dánská Arla, jeden z největších mlékárenských koncernů Evropy, vydala v minulých dnech varování: Všude v Evropě je velký nedostatek mlékárenských výrobků, vánoční nabídku nebude možné uspokojit ! Takže to vypadá, že na vánoce si nenamažem. Můžeme se sice „namazat“, to však našim hospodyňkám při pečení vánočního cukroví útěchu nepřinese.

My, co už dávno nejsme žádní mileniáni, pamatujeme podobné časy z let plánovaného hospodářství, kdy se nás soudruzi vedoucí tajemníci a podobní ideologové s koženými tvářemi pokoušeli přesvědčit, že „soudruzi, v globálu je všecko“. Jenom nebylo jasné, kde se ten obchodní dům Globál nalézá. A tak jsem stále stáli na něco fronty, či za pomoci známých obstarávali podpultové zboží. Jednou nebyl toaletní hajzlpapír, pak zase prášky na praní, v době zavařování se obyčejné zavařovací sklenice a víčka vyvažovala zlatem, o předvánoční  honu na banány a mandarinky se nám v těžkých snech zdá ještě dnes. Ale máslo, pokud si dobře vzpomínám, jaksi – bylo!

Teď s ním mají najednou problém i v Dánsku, mlékárenské zemi zaslíbené. Kdyby ti obyvatelé Jutského poloostrova žili už čtyřicet roků v reálném socialismu, jako třeba na Kubě, nebo jim  vládl nějaký řidič autobusu jménem Maduro, tak bych se ještě nedivil. Ale že v dánském kapitalismu, a nejen tam, jsou najednou problémy se zásobováním trhu s mléčnými výrobky, to mi fakt hlava nebere.

Jestli ono to není tím, že většinu evropského vyrobeného másla, spotřebují na své hlavy ty tisíce evropských úředníků, sedících v bruselské centrále a vymýšlejících jednu směrnici lepší té druhé. Zdálo by se, že v období volného trhu by měl ten trh fungovat, ale byrokrat  je schopen i tenhle základní zákon kapitalismu zdeformovat. Stačí pár miliard zemědělských dotací francouzským farmářům, na druhou stranu zemím Východu nařídit výrazné snížení výroby mléka a…výsledek se musí dostavit. Na vánoce prostě nebude! Hlavně, že vysavače budou mít nižší příkon a menší hlučnost!

V našem příhraničí tenhle problém vyřešíme lehce. Na polských tržnicích v Kudowě a v jejich marketech se polské máslo stane hitem, možná i trochu podraží. Stovky tisíc, které zde čeští turisté denně utratí bez jakéhokoliv EET a tím také bez možnosti vyhrát v loterii, ještě trochu povyrostou. Jestli to naruší růst českého HDP nebo ne, je těmhle lidem šumafuk. Hlavní je, že bude máslo na vánoce.

A byrokratům v Bruselu? Těm jsou podobné starosti Evropanů pod jejich rozlišovací schopnosti. Oni mají s Evropou přece jiné, dalekosáhlejší plány.

P.S.

Část toho nedostatkového zboží, o které píšu vpředu, má na své hlavě i německá kancléřka. Ta v nedělním předvolebním duelu s Martinem Schulzem prohlásila, že islám k Německu patří!! Jo, čtyři miliony muslimů v Německu, to už je nějaká voličská základna. Tu je nutné dostat na svou stranu stůj co stůj.

Tak mne ještě napadá, co všechno ještě k Německu patří. Při pohledu do minulosti mne poněkud mrazí!      

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…