Josef Mrázek: Zdravotní péče je Ústavou ČR garantována každému občanovi, pane ministře Babiši!

19.05.2015 10:18

Podle zákona má být v červnu příslušného roku stanovena výše platby za státního pojištěnce na následující rok a to tak, aby byla zajištěna dostupná zdravotní péče! Jak se připravuje ministr financí plnit povinnost stanovenou zákonem?!

Josef Mrázek: Zdravotní péče je Ústavou ČR garantována každému občanovi, pane ministře Babiši!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Článek 31 Listiny základních práv a svobod, která je nedílnou součástí Ústavy ČR, jednoznačně stanovuje, že zdravotní péče je garantována každému občanovi a platí se cestou veřejného zdravotního pojištění. Výši pojistného pro jednotlivé kategorie pojištěnců Ústava ČR neřeší, pouze nařizuje, že to musí být řešeno zákonem, nižší právní norma nestačí. Ani zákon však nemůže zrušit výše uvedenou ústavní podmínku, že garantovaná zdravotní péče se hradí solidárně, cestou veřejného pojištění.

Co jsme se tedy dozvěděli?

Za prvé, poskytnutí garantované patřičné zdravotní péče nesmí být podmíněno ničím jiným, než účastí na veřejném zdravotním pojištění. Výmluva, že u lůžkové péče jde o hotelové služby, nemůže být uznána, ústava zaručuje zdravotní péči i těm, kteří za ni nemohou zaplatit, a ti určitě nemají na hotelové služby. Ale o hotelových službách by se v případě nemocnic ani nemělo mluvit. A že někteří občané rádi zaplatí? Prosím, Ústava ČR dává možnost, aby platili více, když jim zákon stanoví větší pojistné, ale ani oni nebudou platit za konkrétní péči, ale jen určené pojistné.

Za druhé, celkové náklady na poskytnutí patřičné zdravotní péče, která je nutná k uspokojení potřeb všech občanů, musí být uhraditelné z celkového výnosu získaného výběrem pojistného. Aby se vybralo, kolik je potřeba, to je v rukou státu. Z největší části je to dáno zákonem o pojistném veřejného zdravotního pojištění u vydělávajících občanů a pojistném, které platí stát za nevydělávající občany. Tato druhá položka musí být podle zákona stanovena v červnu pro příští rok tak, aby bilance veřejného zdravotního pojištění mohla být vyrovnaná. Ministr zdravotnictví tedy nežádá o nějaký milodar, ale o úhradu mandatorního výdaje, letos ve výši, která se jeví jako spíše nedostatečná.

Státní správa je povinna dbát, aby zdravotní péče byla obstarávána hospodárně. Musí ale také dbát, aby šetření nevedlo k zániku dostupnosti péče, zejména následkem odchodu dobrých lékařů a sester do zahraničí. Proto musí personální náklady ve zdravotnictví růst nejméně tak rychle, jako výběr pojistného odvozený od výše příjmů pojištěných občanů. Podobně musí růst také pojistné placené státem. Od ministra Babiše je nekorektní ohrožovat pacienty a zdůvodňovat to tím, že ekonomika zdravotnictví není zcela v pořádku. Na to pacienti nemají vliv, kdežto on, jako reprezentant státní správy, ano, ale nesmí přitom ohrožovat pacienty. Měl by se také zamyslet nad tím, že falešným šetřením přihrává nebo „vyhání“ zcela zadarmo bohatším evropským státům kvalitní lékaře a sestry, které jsme velkým nákladem vzdělali a kteří nám budou chybět.

Pane ministře financí, přečtěte si Ústavu ČR a Listinu základních práv a svobod!

Svaz pacientů ČR

Ing. Josef Mrázek, CSc.
viceprezident

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…