Karel Č. Svoboda: Lékaři jako konfidenti státu. Tajemství? Šéf zdravotnického ústavu s nimi již roky pracuje, i bez vašeho souhlasu

19.04.2016 7:35

Chceme být první a budeme první. První v povinném sběru nejcitlivějších informací o všech občanech. Veřejnosti ukryto, sbírají lékaři pro zdravotní pojišťovny podrobné a přitom snadno zpracovatelné informace o všech použitích léků, zdravotních pomůcek, provedené diagnostice, léčbě, hospitalizaci, rehabilitaci a především souvisejících diagnózách každého pacienta. Za mnoho let fungování, shromáždili zdravotní pojišťovny v databázích tyto informace téměř o každé návštěvě lékaře, k tomu mají informace i o tom kde, kdo a kdy bydlel, studoval, pracoval, podnikal a jaké měl roční příjmy.

Karel Č. Svoboda: Lékaři jako konfidenti státu. Tajemství? Šéf zdravotnického ústavu s nimi již roky pracuje, i bez vašeho souhlasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

I o lékařích a nemocnicích vědí mnohé o vybavení, financování a personálním zabezpečení. Lékaři jsou sice vázáni lékařským tajemstvím a poznámky, jež si napíší, mají být zabezpečeny, ale zároveň musí vše hlásit, aby dostali zaplaceno.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) min. zdrav. doc. Ladislav Dušek, dosazený současným ministrem, to ví. S těmito informacemi z jím vybraných nemocnic, pod hlavičkou jiných institucí, už roky sám pracuje. Že jste s tím nevyjádřili souhlas, který je vyžadován zákonem? Ale kde-že, žijete přece v České Republice, v korupci a porušování zákonů tolerantní společnosti. Ředitel ÚZIS to ví, ale pro jistotu si sám pro sebe napsal novelu zákona, jež mu tuto činnost legalizuje a rozšíří na možné maximum. Novela je napsána dostatečně vágně, aby zákonodárce neznalý problematiky a obsahu dat zákon schválil a přitom doc. Dušek dostal většinu z toho co žá dá. Chce totiž od pojišťoven a nemocnic prakticky vše co o nás a zdravotnických zařízeních vědí po roce 2010. Tyto údaje si propojí s dalšími existujícími registry, klinickými, registrem obyvatel a dalšími. I z návrhu novely je jasné, že praxe předávání těchto dat nemocnicím, "vědcům" a teď i pojišťovnám se jedině rozšíří. Přitom je na doc. Duškovi jako řediteli ÚZIS, komu data předá a komu ne. Je pravděpodobné, že Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity (IBA MU), na kterém je také ředitelem, tedy sobě samému a svým lidem tato data jako doposud předávat bude. Nemocnicím, lékařským společnostem a lékařům, kteří jsou jeho klienty na IBA MU budou jako teď data předávána neprodleně. Co a za jak dlouho předá své vědecké konkurenci nebo nemocnicím, které mu neplatí za služby, je také čistě jeho rozhodnutí.

Co se zákonem nesouvisí, ale stojí za pozornost je neveřejné uzavírání smluv mezi ÚZIS a vybranými nemocnicemi o předávání všech údajů o léčbě pacientů, včetně operačních protokolů přímo ÚZISu. Předávání těchto dat bez souhlasu pacientů už se v těchto dnech pravděpodobně děje. My, pacienti těchto nemocnic, se o tom ani nedozvíme. V USA by se podle zákonu HIPAA za takové smlouvy nejspíš dávaly stamilionové pokuty a vyměřovaly měsíce až roky vězení. V ČR vše projde bez povšimnutí.

V důvodové zprávě k novele je mnoho lží, polopravd, nepodložených slibů a závěrů, které zákonodárci snad ani nechtějí slyšet. To, že se jedná o porušení několika bodů listiny základních práv a svobod současné vládní koalici s přispěním KSČM nevadí. Vytyčený cíl se nedá nazvat jinak než Centrálně plánované zdravotnictví. Jako za starých časů musí jít stranou svobodná vůle jednotlivce. A ještě hůře než dřív je obětován i zásadní prvek při poskytování lékařské péče, kterým není nic menšího než lékařské tajemství. Jaký vliv to bude mít na vztah lékaře a pacienta není otázkou h odnou odpovědi, ani v parlamentní diskuzi, ani pro autory důvodové zprávy.

Cíl má být zvýšení bezpečnosti a hospodárnosti českého zdravotnictví. Obhájci novely všude tvrdí, že povinné sbírání všech těchto dat, včetně přesného určení pacienta, je jediný možný způsob jak toho dosáhnout. Je to pochopitelně naprostá lež. Jiná řešení se předkladatelům jenom nehodí, nevěděli by totiž o všech všechno.

Nehospodárnost českého zdravotnictví je dána především nedostatečnou kontrolou, korupcí a neexistencí pravidel nákupu drahého vybavení. Každý zbytečný či předražený nákup ubírá prostředky na to nejdůležitější a tím jsou platy lékařů a sester. K tomu ministerstvo nepotřebuje vůbec vědět, kdo měl kdy chřipku, užíval antikoncepci, spadl z kola, číslo telefonu pacienta Jednotky intenzivní péče a to vše držet po dobu 25 let po smrti pacienta. Následně data jen neúčinně anonymizovat. To je přitom jen zlomek nesmyslů jež si autoři do zákona napsali.

Lékaři sami se tak nedobrovolně a zprostředkovaně stávají konfidenty státu. Ti, kteří si lékařského tajemství váží a berou jej jako morální a profesionální povinnost také nežijí ze vzduchu. Pokud chtějí pomáhal lidem a přitom dostat za svou práci zaplaceno prostě musí měsíc co měsíc hlásit a hlásit a hlásit. Při vágnosti pojmů v zákoně je možné podrobnost sbíraných informací libovolně měnit. Ač se slibuje snížení byrokracie, tak to může vést napoak ještě k větší byrokratické zátěži lékařů a hlášení větších podrobností, už teď se totiž uvažuje o potřebě znát váhu pacienta a přesných časech operac&iacute ; a údajů z operačních protokolů.

Je zřejmé, že pro vládnoucí politiky je důležité prokázat jakoukoliv zákonodárnou aktivitu s příslibem zlepšení, bez nutnosti se zamyslet co je obsahem zákona a jaká jsou jeho rizika. Následně s obhajobou, že přijetí a rozjetí zákonů prostě trvá se další měsíce a roky nic nezmění. Místo toho, aby ministerstvo a kraje z pozice akční moci výkonné využily svých pravomocí a dohlédly, aby se řádně a včas proplácela provedená péče a neplýtvalo se penězi zdravotních pojišťoven, krajského a státního rozpočtu a nakonec také fondy EU. Úhradová vyhláška si samozřejmě zaslouží přepracování. Udělat to však musí plénum expertů . Ne statistici, kteří budou procházet zastaralá data, která byla manipulována podle starých vyhlášek, smluv a fungování pojišťoven. Navíc tím ubírat svobody a ohrožovat sběrem a analýzou informací celé generace.

#chciLekarskeTajemstvi


Reference:
Metodika vykazování proplácené péče VZP - Datové rozhraní k-dávky.
Číselníky VZP výkony, zvlášť účtované léčebné prostředky, diagnózy MKN10, atd.
Prohlášení poplatníka o výši ročních příjmů.
Návrh novely zákon, související vyhláška, důvodová zpráva a stenozáznam na stránkách psp.cz, sněmovní tisk č. 614
Neúčinná anonymizace je dána tím, že se jen nahrazuje rodného čísla jiným jedinečným číslem se zachováním převodního vztahu. Tím je možné zpětně zjistit konkrétního jedince. Navíc: „Kdyby to mělo fungovat tak, jak si představují ochránci dat, tedy třeba pod nějakým PIN nebo anonymním číslem pacienta, tak tomu já říkám pseudoanonymizace. Statistik by si stejně dokázal zjistit, o jakého pacienta jde,“ řekl Dušek listu Zdravotnictví a Medicína.

Zdroje neveřejných informací:
Smlouvy zdravotních pojišťoven s lékaři a zařízeními poskytující zdravotnické služby.
Předávání dat ÚZIS jiným institucím, bez nebo s rodným číslem, probíhá mnoho let na základě jejich žádosti a schválení ředitelem ÚZIS.
Předávání dat z nemocnic přímo ÚZIS je realizováno v rámci tzv. sítě referenčních nemocnic.
Zkušenosti doc. Duška se zpracováním citlivých osobních údajů bez souhlasu subjektu údajů se děje v systému www.icop.cz, klinických registrech IBA MU www.iba.muni.czwww.registry.cz a dalších zmíněných databázích.
Některé údaje jsou získány od lidí, kteří se účastnili jednání s ÚZIS ve věci předávání zmíněných dat na základě zatím nepřijatého zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…