Karel Hvížďala: Vztah ODS k justici - akcelerátor politických změn

17.09.2011 9:21

Kritika špatně fungující české justice buď přímá, nebo nepřímá se množí ze všech stran.

Karel Hvížďala: Vztah ODS k justici - akcelerátor politických změn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Ze zahraničí je takovou kritiku možné vyčíst z depeší amerických diplomatů, které byly zveřejněny na serveru WikuLeaks, kde je zmínka o chování bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce, který zasahoval do vyšetřování případu katarského prince al-Sáního. Ten byl podezřelý ze zneužívání nezletilých, a přesto ho právě tento ministr nařídil vydat ke stíhání do Kataru, kde nebyl potrestán. Nepřímo pak o justici hovoří řada depeší, v níž se mluví o velké míře korupce v České republice, jak už napovídají i názvy: Zbrojní zakázky v Česku: podivné obchody a velké dolary, z března 2009 či Jak uspět na právech, aniž byste se museli snažit, z listopadu 2009.

A o pár dní později můžeme číst ve veřejné části výroční zprávy Bezpečnostní a informační služby za rok 2010, že soudci a státní zástupci jsou zkorumpováni, vynášejí citlivé informace a mají pochybné kontakty s podsvětím. Ve zprávě doslova stojí: "Řádný výkon justice byl v některých regionech vážně narušen nedostatečným výkonem funkce státní správy soudů ze strany některých předsedů krajských soudů, což mimo jiné umožnilo podřízeným soudcům pokračovat v manipulaci s insolvenčními řízeními." Samozřejmě, že ve zprávě nemůže být zveřejněno nic konkrétnějšího, to by mělo stát v tajném dodatku a jde spíš o to, jak se k těm dodatkům postaví exekutiva.

 Skoro současně pak zveřejnil zpravodajský týdeník Respekt zasvěcený článek o vyšetřování korupce česko-rakouským policejním týmem v případě nákupu obrněných vozidel Pandur, kde je podezření, že si Marek Dalík jako pravá ruka bývalého premiéra Mirka Topolánka řekl o úplatek ve výši půl miliardy korun. Vyšetřování se totiž zadrhlo kvůli úniku informací do médií na české straně o obsahu výpovědi rakouského korunního utajovaného svědka Stephana Szücse do našich médií. Zřejmě šlo o úmysl, a proto je klíčové zjištění, kdo informaci vynesl: v podezření je jen šest lidí z policie a státních zastupitelství. Policie se domnívá, že zná pachatele, ale nemůže ho zatím usvědčit. Vrchní státní zastupitelství v Praze podezírá z úniku Nejvyšší státní zastupitelství a to zas, byť velmi obezřetně, se domnívá o opaku. Totéž si zřejmě myslí i náměstek protikorupční policie Jiří Veselý. Proto Respekt dochází k závěru, že hlavní podezřelý z úniku je Vlastimil Rampula. Jiní zasvěcení odborníci se ale domnívají, že je v tom nevinně, i když by to mělo jistou logiku, pan Rampula by měl největší důvod takovou hru rozehrát, protože ho na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana odvolal 22. července ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Na přímý dotaz, jak vidí situaci sám Pavel Zeman, mi odpověděl: "Chápu, že rozhodnutí ve správním řízení má svoje pravidla, ale v budoucnu by bylo lepší, kdyby se takové řízení neprotahovalo, protože to nikomu ze zúčastněných neprospívá."

 Jenže Vrchním státním zastupitelství v Praze se projednávají nejzávažnější kauzy, které podle Nejvyššího státního zástupce právě pan Rampula důkladně nevyšetřoval, což vyhovovalo zřejmě nejvíce některým politikům ODS, kteří dnes útočí na Petra Nečase a kvůli tomu, jak to popsala pondělní MF Dnes, dochází v této straně k neshodám. Dokonce se v článku spekuluje o Pospíšilově odvolání. Jenže, to je přesný opak toho, co by měl za dané situace udělat předseda vlády a šéf strany, jejíž preference stále klesají: veřejnost si přeje razantní změny v justici a premiér jim brání, což může mít s velkou pravděpodobností za následek jeho další oslabení a další pokles preferencí ODS. Slovo politika pochází z řečtiny a původně znamenalo vědu o státu, tedy umění vládnout, jinými slovy naslouchat potřebám občanů jako svých klientů. Petr Nečas jako odchovanec stranického aparátu, nikdy jinde nepracoval, se zřejmě naučil naslouchat jen potřebám vlastní strany, i když i tam je oslaben.

 Na Nečasově straně v grémiu ODS je již zřejmě jen Pavel Drobil a Ivan Langer, ale to jsou možná zrovna ti, kteří se změn v justici bojí. Pavel Drobil hlavně proto, že Pavel Zeman jako nejvyšší státní zástupce znovu otevřel vyšetřování úplatkářské aféry, která podle nahrávky vypukla na jeho ministerstvu životního prostředí a Ivan Langer kvůli různým ne příliš průhledným zakázkám, které zadalo ministerstvo vnitra pod jeho vedením. A toho samozřejmě využívá Mirsolav Kalousek jako místopředseda TOP 09, aby prestiž ODS ještě snížil a mohl se chopit kormidla na pravici, jak vyplývá z jeho výzvy, aby starostové malých měst nenechali peníze kmotrům ODS. Slabost Petra Nečase, energie Miroslava Kalouska, neformální vliv prezidenta a rozhádaná sociální demokracie mohou v budoucnu vést k zásadnímu přemalování politické krajiny v České republice. Současný vztah ODS k justici tyto změny může jen akcelerovat.

Psáno pro ČRo6

Vyšlo na blogu aktualne.centrum.cz. Publikováno se souhlasem autora.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.