Karel Hvížďala: Zmizí Berlín a Brémy z mapy jako spolkové země?

11.08.2013 17:18

Noviny Die Welt otevřely před pár dny znovu diskusi o slučování spolkových zemí. O novém federálním uspořádání Německé spolkové republiky se s různými pauzami hovoří již léta, protože kořeny současného dělení je třeba hledat v poválečném období, kdy bylo Německo rozděleno velmocemi do různých okupačních zón. Zatím se, kromě jedné výjimky, jednotlivé země nedokázaly na ničem domluvit.

Karel Hvížďala: Zmizí Berlín a Brémy z mapy jako spolkové země?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Současná debata má ale reálnější základ, protože některé země jsou značně zadlužené, jako například Sársko, Berlín a Brémy. Proto se uvažuje například o spojení Sárska s Porýní-Falcí, Brém s Dolním Saskem, Berlína s Braniborskem a Saskem-Anhaltskem a Durynska se Saskem. Místo současných šestnácti by mohlo být například jen devět spolkových zemí a údajně by se tím ušetřilo až půl miliardy eur.

Od roku 2020 má začít platit přísná zákonná pravidla, která zakazují zvyšovat dluhy. Té zemi, které se to do roku 2020 nepodaří, a nevykáže příznivou perspektivu, hrozí sloučení. Důvodem je snaha začít snižovat daně, které - podle mínění občanů - jsou zvláště od sloučení bývalé Německé demokratické republiky se Spolkovou republikou Německo příliš vysoké. Sloučení by logicky vedlo k snížení počtu úřadů i politického personálu.

Zastánci nového federálního uspořádání, jak napsal Die Welt, říkají: "Země, které nejsou schopné stát hospodářsky na vlastních nohách, by neměly zůstat samostatné a měly by fúzovat s úspěšnějšími sousedy. " Problém je však v tom, že podle německé ústavy k takovému sloučení nemůže dojít bez referenda, a to by takové snahy mohlo snadno znemožnit. Lidé v Německu se silně identifikují se svou zemí, tedy s konkrétním místem, kde se většinou narodili. Lokální patriotismus je v celém Německu tradičně velice silný. Navíc Brémy a Hamburk budou zcela jistě poukazovat na velmi starou tradici svobodných hanzovních měst, která se táhne od středověku.

Senátor, který má v Berlíně na starosti finance, Ulrich Nussbaum, je dnes přesvědčen, že po roce 2020 některé spolkové země z mapy skutečně zmizí. Podobně přemýšlí i řada ekonomů. Podle mnichovského ekonomického institutu IFO by větší regionální celky byly i konkurenceschopnější, což je vždy výhoda.

Že se němečtí politici touto otázkou vážně zabývají, dokládá podle Welt am Sonntag i to, že by na podzim měla být ustavena komise, která reformu federálního uspořádání posoudí a někteří politici, jako například ti z Bavorska, kteří nejvíc kritizují Berlín, budou jistě pro. Řada zemských premiérů, kteří se samozřejmě bojí o svá místa, tuto myšlenku naopak odmítá a tvrdí, že úspory, ke kterým by díky slučování došlo, jsou nadhodnocené a považují myšlenku nového federálního uspořádání v brzké budoucnosti za zcela nerealistickou. V poválečné éře došlo jen k jednomu úspěšnému spojení tří menších území, původně knížectví, a to bylo v roce 1952, kdy vzniklo Bádensko-Württembersko.

Psáno pro Český rozhlas Plus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.