Karel Januška: Dopis Mandátnímu a imunitnímu výboru

13.01.2018 10:42

Výbor by měl poslanecké sněmovně doporučit, aby žádost o vydání poslanců předložil Nejvyšší státní zástupce. Nikdo jiný nemůže mít právo obracet se parlament. Parlament není soudní síň.

Karel Januška: Dopis Mandátnímu a imunitnímu výboru
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Vážení členové Mandátového a imunitního výboru,

poslanecká sněmovna na vás naléhá, abyste urychleně rozhodli, zda se někteří poslanci a bezúhonní občané dopustili takového činu, který má být označen jako trestný čin. Pro většinu poslanců je to důvod ke zpochybnění kvalifikace pana Babiše zastávat funkci předsedy vlády.

Domnívám se, že úkol, který máte splnit, neodpovídá v současné situaci poslaneckým povinnostem.

V právním státě rozhoduje o takové otázce výhradně soud. Soudnictví je veřejná služba všem občanům republiky. Tak jako zdravotnictví je veřejnou službou. Kdyby vás někdo požádal o to, abyste rozhodovali o zdravotním stavu prezidenta, mohli byste učinit kvalitní rozhodnutí?

Policejní vyšetřovatel obešel svou povinnost obrátit se na soud, a rovnou vám podal žádost o povolení dalšího vyšetřování. Měli byste doporučit poslanecké sněmovně, aby žádost o vydání poslanců předložil Nejvyšší státní zástupce. Nikdo jiný nemůže mít právo obracet se parlament. Parlament není soudní síň.

Soud je jediný orgán v republice, který může vydat rozhodnutí, že v dané kauze je dostatek důkazů k tomu, aby bylo trestní řízení zahájené, nebo v něm bylo pokračováno. Takové rozhodnutí musí vydávat soud ke všem případům, které policie označí jako „trestný čin“. Není nejmenší důvod k tomu, aby nyní policie postupovala jinak.

Činnost vašeho výboru je nezbytně nutná v případech, kdy soud prohlásí, že se poslanec dopustil, nebo mohl dopustit trestného činu. Je s podivem, že ministři spravedlnosti (minulý i stávající sedící v parlamentu) netrvají na dodržování základních občanských práv. Stav v soudnictví není takový, aby se republika mohla nazývat právním státem.

S pozdravem
Ing. Karel Januška

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …