Karel Januška: Obvinění v poslanecké sněmovně

23.11.2017 7:36

Absurdistán je pro naši republiku případný název. Policista z nějaké vyšetřovací skupiny došel k závěru, že jednání některých občanů může být kvalifikováno jako trestný čin.

Karel Januška: Obvinění v poslanecké sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdný sněmovní sál. Před ustavující schůzí byl rekonstruován. Koberec je nový

Zapálený policista je natolik přesvědčený, že mu připadá úplně normální, obrátit se na poslaneckou sněmovnu, aby případné viníky zbavila imunity a vydala je k vyšetřování.

Policista asi neví, co věděl voják Švejk. V armádě i v policii platí princip subordinace. Asi se to nyní jmenuje pravomoc. Má nějaký policista pravomoc, aby úkoloval poslance? Jak je možné, že se na poslance obrací policista? Nemáme státní zástupce, kteří mají v náplni práce zastupovat stát? Kromě dozorových máme i Nejvyššího státního zástupce (myslím že se jmenuje Pavel Zeman). Pouze P. Zeman má pravomoc obrátit se na poslaneckou sněmovnu.

Máme i policejního prezidenta. Ví policejní prezident o úkolování poslanců jeho podřízeným?

Nevím, zda policejní prezident a Nejvyšší státní zástupce koordinují v některých případech svou činnost. Zapálený policista veřejně pomluvil bezúhonné občany. Ale k porušování občanských práv policií nesmí docházet. Rozdíl mezi neetickým a trestným jednáním je zásadní. A výhradně soud tyto problémy řeší.

V obdobných případech je povinností každého státního úředníka obrátit se nejdříve na soud, aby nebylo nejmenších pochyb o tom, že k trestnému činu došlo. Až po rozhodnutí soudu „trestný čin se stal“ může Nejvyšší státní zástupce požádat poslance, zda ze svého středu vydají některé ze svých kolegů.

Vzdělanost našich ministrů spravedlnosti je pochybná. Kdo jiný, než ministr spravedlnosti má dohlížet na to, abychom byli právním státem?

Vážení zákonodárci. Každé politické straně jsem zaslal návrh čtyř nových paragrafů (Soudy a rozhodování), které by vyloučily obdobné situace. Kromě ušetření značných částek státního rozpočtu by se republika dostala do stavu, který si přál Václav Havel: Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Je na vás, zda přejdete k rozumnému vládnutí, nebo budete slepě diskutovat o problémech, které jsou některým občanům lhostejné, a u jiných vzbuzují emoce.

Karel Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…