Karel Januška: Poslanecký dvojí metr

25.01.2018 21:00

Úvaha nad váhou volebního hlasu poslance. Když byl problém získat většinu v parlamentu, zažili jsme „kupování“ poslaneckých mandátů.

Karel Januška: Poslanecký dvojí metr
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Hlas poslance měl podstatně jinou váhu, než v současné povolební situaci.

Nyní se poslanci navzájem vyřazují z politického boje. Poslanecká imunita je má chránit před mocí výkonnou (policií). Teď jsme v situaci, kdy osočování poslanců z možného trestného činu je hlavním nástrojem politického boje.

Poslanci pošlapávají jeden ze základních principů právního státu: Presumpci neviny.

A co hůř. Naše soudy rozhodně nepracují tak, jak jim přikazuje Ústava. Bývalý poslanec Rath zadržený policií se sedmimilionovým úplatkem v krabici, je na svobodě a úkoluje soudy.

Tuto situaci znali všichni občané, kteří se zúčastnili parlamentních voleb. Mnozí z nich předpokládali, že se snad najde takové uskupení poslanců, které dá justici do pořádku.

Ani vládní strany, ani opozice nevznesla problém soudnictví na půdu minulého parlamentu. V televizi jsme mohli sledovat, jak ministři spravedlnosti Pelikán a Blažek diskutují o tom, zda „závazný právní názor“ či „naléhavý právní zájem“ vyřeší jeden z vyšších soudů.

Z nedělního pořadu v TV pomalu začínám chápat, proč úřadující předseda ČSSD trvá na setrvání Nejvyššího státního zástupce ve své funkci. Jedná se patrně o neoprávněnou ochranu vybraných soudních sporů. Kdyby Nejvyšší státní zástupce plnil svou povinnost, a dbal na to, aby šetření policie probíhalo spojitě, tak přikáže svým podřízeným, aby sporné případy okamžitě předkládali soudu. Problém obviněný bez soudního výroku nemůže nastat. Což může být pro ČSSD velký problém, zejména v důsledku nákladů řízení sporu o Lidový dům.

Poslanci zvolení bývalým „demokratickým blokem“, neměli byste se sklonit před vůlí voličů?

POSLANECKÁ SNĚMOVNA NEMÁ PRÁVO ANI POVINNOST ROZHODOVAT O PŘÍPADNÝCH SKUTCÍCH ŽÁDNÉHO OBČANA. ANI POSLANCE.

MÁ POUZE PRÁVO ZABRÁNIT MOCI SOUDNÍ, ABY VYDALA POSLANCE KE STÍHÁNÍ.

Tento postulát byste měli respektovat. Povolební jednání by nemuselo trvat měsíce.

Poslancům s „právnickým vzděláním“ vzkazuji: Pravda v soudních sporech byla respektována již v antice. Soudní systém založený na pravdivém výroku soudu spolehlivě funguje jak ve Velké Británii, tak v USA. Životnost císařství byla staletí. Domnívám se, že i pro filozofy je pravda důležitou skutečností.

Karel Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…