Karel Januška: Pravda a právní názor

20.12.2019 9:55

Nespravedlnost musí každý soudce odsoudit. Ústavní soud neplní své povinnosti. Povinností Ústavního soudu je vydat rozhodnutí, nikoliv "nález".

Karel Januška: Pravda a právní názor
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Jestliže se některému občanovi v právním státě děje křivda, pak je povinností každého soudce tuto křivdu napravit. Každé rozhodnutí moci výkonné může změnit moc soudní. Žádný právní názor nemůže rozhodovat o spravedlnosti. Občan může činit vše, co mu zákon nezakazuje. Soudci musí tuto skutečnost respektovat, a nařizovat státním úředníkům, aby jednali spravedlivě.

Ústavní soud nevydává "rozhodnutí", ale "nálezy". Republika takový soud nepotřebuje. Úředníci státního zastupitelství si vyměňují horký brambor "trestního jednání" premiéra. Státní zástupci nepochybně někde porušují zákon. Dvacet tisíc stránek údajně prostudoval Nejvyšší státní zástupce. Musí být lhostejné, k jakému závěru dospěl. Pouze soud může vynést rozhodnutí i v tomto případě.

Republika se stane právním státě v okamžiku, kdy Ústavní soud přestane vydávat své "závazné právní nálezy", ale každý spor rozřeší. Pokud pochybil soudce nižšího soudu, nařídí jeho potrestání. Pokud pochybili zákonodárci, zruší patřičné právní předpisy, podle kterých soudce rozhodoval. Materiální podmínky k dané činnosti nepochybně mají.

Opozicei by měla přemýšlet o tom, jak republiku pozvednout, ne o tom, jak se rychle dostat k prebendám, plynoucím z moci výkonné.

Páni senátoři a poslanci, neměli byste po letech totality začít budovat právní stát?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…