Karel Januška: Stát není firma

02.03.2016 18:45 | Zprávy

To je prohlášení, kterým otvírá předseda parlamentu Hamáček předvolební agitaci. Raději bych byl, kdyby se stát jako firma choval.

Karel Januška: Stát není firma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

V  kritických případech si nedovedu představit, že by se stát nechoval jako firma. Jestliže by prezident vyhlásil válku, pak je nepochybné, že žádný soudce nesmí do rozhodnutí prezidenta zasahovat. Do rozhodnutí prezidenta by neměli soudci zasahovat nikdy. Soudci by měli akceptovat nezávislost moci soudní a výkonné. Jestliže představitel moci výkonné (ministr, prezident) vydá rozhodnutí, že odvolává předsedu soudu, soudci by měli mít povinnost, toto rozhodnutí akceptovat.

Malé dítě rozumí výrazům pravda a lež. Pravda je napsaná na standartě prezidenta. Říká se na ní, že „Pravda vítězí“.  Pravda je také logická hodnota. Jejím opakem je „nepravda“, čili lež. Na základě těchto dvou hodnot (true, false) pracují všechny počítače na celém světě. Odborně se tomu říká, že pracují ve dvojkové soustavě. Podstata správného chodu počítače je v tom, že pro každou logickou operaci musí existovat jen jeden správný výsledek. Ve starověku nebyla známá dvojková soustava. Přesto princip pravdivého výroku (domněnky, rozhodnutí soudce) znali a aplikovali v soudnictví. Tomuto principu se říkal důkaz opaku. U nás tento princip platil až do roku 1963 a byl definován v soudním řádu takto: Skutky, pro jejichž existenci zákon stanoví domněnku, nepotřebují důkazu. Důkaz opaku jest dovolen, pokud jej zákon nevylučuje. Když soudce rozhoduje o právním vztahu, byl touto definicí jednoznačně vázán. Nemůže prohlásit, že smlouva současně platí i neplatí. Soudci by měli důkaz opaku akceptovat. Ve firmě to téměř jistě činí.

Je možné, aby právní oddělení firmy přikázalo majiteli firmy, aby jeho pracovníkům byly dodatečně vyplaceny mzdy? To lze jenom v našem „právním státě“. Soudci sami sobě (v rozporu se zněním Ústavy) nechali vyplatit dodatečné mzdy.

Všichni úředníci, včetně soudců, by se měli chovat přesně tak, jako v prosperující firmě. Ve firmě nelze porušovat hierarchii.  Bohužel soudci si tuto nezávislost vykládají po svém, a zasahují i tam, kde nenesou hmotnou zodpovědnost.

Raději bych žil v prosperujícím státě, kde všichni respektují dělbu moci. Soudcokracie není optimální forma státu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …