Karel Januška: Zadlužené děti

12.07.2015 11:59

Z tisku se dovídám, že jsou exekutory vydírány některé děti. Taková situace by měla vybudit každého zákonodárce. Žádné dítě se v právním státě nemůže do takové situace dostat.

Karel Januška: Zadlužené děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Je to selhání především některých soudců. Je to selhání systému.

To, že soudci nerespektují znění Ústavy a Listiny práv jsem již několikrát zveřejnil. Ministr spravedlnosti pod tlakem právních odborníků vydal prohlášení, že soudní proces se skupinou Tluchoř byl nezákonný. Soudci Nejvyššího soudu nerespektovali znění Ústavy a podjatým rozhodnutím si přisoudili hmotné prostředky ze státního rozpočtu. Vládě to nevadí, hlavně že panuje domněnka, že jsme právním státem.

Každý si nemůže zaplatit takového právního odborníka, který donutí vládu, aby konstatovala, že byl v jeho případě porušen zákon. Kolik stovek a možná tisíců sporů soudy rozhodly v rozporu se zákonem? V mém případě dva. Popsal jsem je na adresách dokumentytmobil.wz.cz a soudniproces.wz.cz.

Politická strana, která dopustila, aby stát rozhodl protiprávně, mlčí. Její právní odborníci (dva bývalí ministři spravedlnosti, členové ústavně právní výboru, …) je němá. Spokojila se, že byli pučem odstaveni od vlády, ale žádné politické kroky, které by do budoucna takovou situaci vyloučily, nečiní. Jsme národem hlupáků?

Řešení je prosté, nevyžaduje žádné finanční nároky. Stačí soudcům přikázat, aby dodržovali literu Ústavy a Listiny práv.

Je nezbytně nutné dodržovat axiom dvoustupňového uspořádání soudních procesů. Pokud soudce vysloví svůj verdikt, nikdy již nesmí do téhož soudního sporu zasahovat. Verdikt může potvrdit, změnit nebo vynést nový pouze soudce odvolacího soudu. Proti rozhodnutí odvolacího soudu může nastat opravné řízení, řešené jinými soudci nebo odborníky. Kdyby soudní spory probíhaly podle Ústavy a Listiny práv, nemohlo by k takovým kolapsům docházet.

Do právních předpisů (jako samostatný paragraf nebo preambule) je třeba vložit obdobný text:

1. Zákon je hierarchické uspořádání zákonů matematických a přírodních věd, nejnovějších poznatků ve vědách lékařských a technických, Ústava, Listina práv a svobod, zákony uvedené ve Sbírce zákonů, nařízení institucí a osob, které jsou zmocněni taková nařízení vydávat.

2. Soudci jsou povinni uvádět identifikaci zákona, podle kterého rozhodli. Rozhodne-li soudce podle svého svědomí, musí to být z rozsudku zřejmé.

3. Rozhoduje-li soud senátem, musí být rozhodnutí jednomyslné.

Žádné finanční nároky paragraf nebude vyžadovat. Naopak, finanční úspory státu budou znatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…