Karel Světnička: Havlovi kamarádi mnohonásobně absurdnější než on sám?

08.10.2013 15:49

Václav Havel je znám svými absurditami ve svých písemnostech i divadelních hrách. Ve svých absurdnostech ale nesahá ani po kotníky svým kamarádům. Z jejich absurdnosti až tragikomicky mrazí.

Karel Světnička: Havlovi kamarádi mnohonásobně absurdnější než on sám?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Už jsme si v naší nedávné historii nějak zvykli na absurdnosti kolem známých osob či dokonce politických pohlavárů či vůdců. Kdysi to byl bolševiky opěvovaný Fučík, který měl ve skutečnosti být agentem gestapa, které ho pak mělo tajně odsunout do Jižní Ameriky, kamsi do následného působiště pověstného doktora Mengeleho. Komunisté Fučíka oslavovali. Vůbec jim však třeba nevadilo, že základ jejich zločinecké Státní bezpečnosti byl postavený na práci gestapáků – viz dokumentární film „Uvnitř vnitra“.

Podobně lze najít informace kolem pokusů komunistů o záchranu Ostravské hospody U Slunce, kde jiný bolševický zločinec, Klement Gottwald, poznal místní prostitutku Martu. Historici taktně zamlčeli situaci, za jakých okolností k tomuto "poznání se" došlo. Ona soudružka pak zkušeně vedla české ženy – proletářky.

Tolik minulost. Nyní k současnosti. Připomenuli jsme si nedožité narozeniny Václava Havla. V souvislosti s jeho narozeninami se v minulosti už absurdní, ale velmi milý, vtípek jeho přátel podařil. Dostali do tehdejšího komunistického Rudého Práva inzerát s blahopřáním k narozeninám. Použili i fotku, jen zaměnili jméno za jeho divadelního hrdinu z pivovaru, Ferdinanda Vaňka. Tehdy si toho nikdo nevšiml – ostatně slušní lidé ten plátek nekupovali. Až kdy se pak na Rádiu Svobodná Evropa nad tímto vtípkem dokonale bavili, dotyčný výtisk se stal bestsellerem. Mně se ho podařilo získat v trafice ještě za normální cenu 50 haléřů. Ti, co neposlouchali Svobodnou Evropu, měli smůlu. To už se začaly projevovat klasické tržní vztahy - možná v předtuše pádu komunismu a obnově tržního hospodářství. Tento výtisk veksláci na pověstné ostravské burze prodávali za 50 korun – tudíž 100násobek.

Jiná mrazivá absurdita se podařila Havlovým přátelům na konci letošního září. V Mramorovém sále pražské Lucerny zorganizovala Knihovna Václava Havla mohutné setkání jeho přátel při příležitosti jeho nedožitých 77. narozenin. Součástí akce byla prezentace nové knihy „Příležitostný portrét Václava Havla“. Je to soubor obrovského množství recenzí, rozhovorů esejí a dalšího, které vznikly k jeho 75. narozeninám. Sál byl nabitý. Autoři četli svá díla a vše se neslo v duchu vzpomínání...

V čem je ta děsivá absurdita? Ano, je normální zavzpomínat na...kohokoli. Jenže tady došlo k jedné, dnes zcela absurdní situaci. První cestu nového nebolševického prezidenta Václava Havla jeho kamarádi naplánovali na Ostravsko. Tam bylo několik milých setkání a i pro mnohé nečekaných překvapení, kterých by se od jiných představitelů státu jen tak dočkat nedalo. Tehdejší prezident Václav Havel už pátý den po svém zvolení navštívil první státní podnik či státní organizaci. Tehdy Václav Havel sfáral do podzemí mezi horníky Dolu Paskov, jeho závodu Staříč. Ano, jde přesně o ten Důl Paskov, který má být teď zavřen. Jenže Důl Paskov je nyní vlastněn firmou pana Bakaly. Tento novodobý uhlobaron patří k největším sponzorům a podporovatelům Knihovny Václava Havla. (foto Břetislava Olšera z tehdejší návštěvy na Dole Paskov)

Jinými slovy: Horníci, máte smůlu, že Havel přišel zrovna k Vám! Váš živitel nemá peníze za Vaši práci, protože tyto peníze dává na scházení se přátel Vašeho nedávného návštěvníka Václava Havla. Jistě Vás to zahřeje a dojme...

Zní to absurdně, ale je to tak. Nyní jen můžeme litovat, že namísto na rušený Důl Paskov neučinil Václav Havel první návštěvu v pražské ulici Politických vězňů v sídle KSČ. Tam by zrušení nikomu nevadilo. To by pak ale při zrušení politické činnosti KSČ většina politických stran přišla o své členy. Dnes by to asi ale nikomu nevadilo...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…