Karel Sýs: Hromské třeštění

20.08.2020 15:09

Německá firma Knorr se rozhodla přispět k odcikánštění lidstva. Svoji chvalně známou cikánskou omáčku přejmenovala na „paprikovou na maďarský způsob“. Eurohospodyňky či spíše eurobuzeranti prý tuto společnost kritizovali pro rasistický podtext oblíbeného sosu.

Karel Sýs: Hromské třeštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Sýs

Není však jen cikánská omáčka, ale i cikánská šunka, cikánský šál a podobné produkty řeznického rasismu!

Všechny evropské provincie se musí povinně podřídit.

V Čechách naštěstí nemáme s diktáty problém, byli jsme před Mnichovem a byli jsme i po něm.

Opereta Johanna Strausse mladšího Cikánský baron se měla hrát pod názvem Romský baron, ale aby se neurazila šlechta, kárná komise se nakonec shodla na pojmenování Hromský baron.

Hůře dopadne Karel Jaromír Erben se svým odporným rasistickým textem Polednice: „U lavice dítě stálo / z plna hrdla křičelo. / Bodejž jsi jen trochu málo, / ty cikáně, mlčelo!“ Potažmo Josef Skupa se svou neméně zvrhlou parodií „bodejž by si ty cikáně / zprndla hrndla mlnčelo“.

Obec Cikháj na Českomoravské vysočině vyšla Evropě příkladně vstříc a už předem se z vlastní iniciativy přejmenovala na Romháj. Následováníhodný příklad českého aktivismu!

Vysoké úřady se zato zapotily s Janáčkovým Zápisníkem zmizelého. Už úvodní věta: „Potkal jsem mladou cikánku“!

Korektní by bylo, kdyby tenor zpíval: „Potkal jsem mladou nepřizpůsobivou osobu.“ Jenže! Chtělo by to pořádnou porci not navíc, ale tvrdohlavý Janáček už je nenapíše. Subkomise Svazu skladatelů (SS) nakonec řešení našla. Skladba započne slovy: „Potkal jsem mladou cikorku.“

Bezmála tragicky dopadl Bizet se svou Carmen. Nakonec nejvyšší místa rozhodla, že Carmen bude prezentována coby rodilá Maďarka. Porotce s operou usmířila habanera „Kdo cikánské (pardon maďarské) jesti dítě / tomu žádný zákon není dán…“ Vznikly ovšem obavy, že by nový text mohl zneužít Orbán!

Zato nevznikne problém s tangem Karla Vacka Cikánko ty krásná… Už ho sice nezazpívá Karel Gott, ale jeho následníci: „Papričko ty krásná, papričko maloplodá…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …