Karel Vorlíček: Přehnaný luxus v podobě pražského Institutu plánování a rozvoje

07.12.2014 16:01

Tomáš Hudeček vytvořil super úřad, který je pro rozpočet města extrémně nákladný a zároveň supluje práci volených politiků Magistrátu hlavního města Prahy.

Karel Vorlíček: Přehnaný luxus v podobě pražského Institutu plánování a rozvoje
Foto: Blogspot / tan
Popisek: Panorama hlavního města Prahy

Hudeček transformoval příspěvkovou organizaci města pod názvem Útvar rozvoje města (takzvaný Pražský architekt, neboli ÚRM), která byla vždy pouze připomínkovým a poradním orgánem. Jeho zásahem se  z ní stal rozhodující orgán v případě jakékoliv nové stavby v hlavním městě Praze. Z ÚRM vytvořil Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (dále jen IPR) a přenesl na něj značnou část kompetencí, o kterých dříve rozhodovaly odbory města v režimu státní správy. V současné době má IPR rozpočet 650 milionů a 250 zaměstnanců. Dříve měl ÚRM pouze 50 zaměstnanců a rozpočet okolo 150 milionů korun. Je to absolutní korupční prostředí, které zadává soutěže pro spřátelené architekty. Je rozhodně netransparentní, že současný ředitel IPR se dosud živil lobbováním za developerskou činnost a nyní si hraje na zcela „transparentního“ ředitele institutu, který má developery hlídat. Navíc má příjem 120 tisíc korun měsíčně, s bonusy dokonce 180 tisíc korun měsíčně, což je dokonce vyšší plat než má primátorka Prahy. Ředitel IPR nemusel ani projít výběrovým řízením, což je naprosto nedůvěryhodné.

Obří rekonstrukce

IPR sídlí v prostorách Emauzského kláštera, kde dříve sídlil Útvar rozvoje města. Ještě za primátora Svobody byla naplánována rekonstrukce těchto staveb v hodnotě 150 milionů korun. Nicméně, nová organizace IPR se rozhodla celou studii přehodnotit a zvýšila její cenu na částku blížící se k jedné miliardě korun. Design připomíná pětihvězdičkový hotel, koupelny jsou obložené mramorem s černými zařizovacími předměty světové značky. Opravdu potřebují úředníci takové prostředí pro svoji kvalitní práci? Je to další plýtvání veřejnými prostředky za zbytečně luxusní rekonstrukci pro potřeby úředníků.

Super úřad

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, organizace oficiálně prezentovaná jako odborné výzkumné a konzultační pracoviště, se díky na poslední chvíli scháleným Pražským stavebním předpisům stává nejmocnějším orgánem, který může zcela samostatně rozhodovat bez vědomí volených orgánů o budoucí výstavbě v metropoli. Dlouholetý sen developerů se stává skutečností.     

Objevují se nové, na první pohled skryté dopady na poslední chvíli schválených Pražských stavebních předpisů. Ukazuje se, že tyto předpisy jsou částí uceleného a promyšleného systému, jak převzít kontrolu nad budoucí výstavbou v hlavním městě Praze. Bývalý primátor Hudeček se svojí jednobarevnou radou postupně zařídili, aby se původně výzkumné pracoviště jménem Institut plánování a rozvoje, zkráceně IPR, kterému vládnou lidé Hudečkovi velice blízcí, stal nejmocnějším úřadem ve městě. Postup byl následující: nejprve jednobarevná rada zřídila IPR, jako náhradu bývalého Útvaru rozvoje města, s vysvětlením potřeby nové, odbornější instituce, která bude koncepčně pracovat na budoucí podobě města. Následně se zvětšil rozpočet IPR ze 150 na 650 milionů a počet zaměstnanců se zvýšil několikanásobně. Vše v zájmu kvality připravovaných materiálů. Následně lidé napojení na IPR, v čele s architektem Hniličkou, zpracovali Pražské stavební předpisy. Kromě toho, že jsou Pražské stavební předpisy v rozporu se zákonem (jak upozorňuje Ministertsvo pro místní rozvoj), jsou napsány tak chytře a neurčitě, že je téměř ke každému paragrafu nutno vydávat speciální stanoviska a vzniká tak prostor pro výjimky. Stanoviska a výjimky vydává samozřejmě rovněž IPR. Posledním článkem řetězce je pak skutečnost, že podle zřizovací listiny, schválené opět Hudečkovou radou, zastupuje IPR město Prahu ve všech územních a stavebních řízeních. 

Střet zájmů

Případem podivného střetu zájmů je například jednání pana Koutského a Másla, kteří nejdříve pracovali pro ÚRM, později pro IPR. ÚRM zadal soutěž o grant v hodnotě 20 milionů korun. Grant vyhrál ateliér, ve kterém působí pan Koutský a pan Máslo. Jde tedy o jasný střet zájmů a korupční prostředí.

Kdo vlastně zastupuje město?

Na klíčových jednáních okolo Pražských stavebních předpisů za Prahu opakovaně vystupuje architekt Hnilička. Soukromá osoba, která se na základě smlouvy podílela na přípravě PSP nyní mluví ve jménu města a rozhoduje tak o podobě jedné z nejzávažnějších právních norem v hlavním městě. Je to vůbec s vědomím nově zvolených orgánů? Ví vůbec nově zvolení zastupitelé, co architekt Hnilička jejich jménem říká?


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…