Karol Hrádela: Kauza Brady mne již značně štve

05.11.2017 14:54

Stále prosazování člověka, který psal do časopisu sloužícího fašistické říši k ohlupování světové veřejnosti o tom, že se židé mají v Terezíně dobře. Známe výsledky návštěvy delegace Mezinárodního červeného kříže v Terezíně, po které ihned přestal cenzurovaný časopis vycházet. Již nebylo nutné svět ohlupovat.

Karol Hrádela: Kauza Brady mne již značně štve
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Existuje řádově víc lidí než nějaký pan Brady, kteří pro Československou republiku či později Českou republiku udělali mnohem a mnohem více, kteří skutečně trpěli pro ni a nekolaborovali s nikým. Pokud nám chtějí stále připomínat loňské oceňování, tak se ptám, proč nebyl Brady navržen na ocenění v roce 2015? Nebylo to proto, že se vědělo, že nepřijede Dalajláma a nešlo by neudělení vyznamenání, které již nebylo uděleno 2x před tím, zneužít proti prezidentovi? Proč ministr kultury prosazoval svého příbuzného a například nepřipomenul letos 1. září ani 100. výročí narození jedné z nejznámějších světových zpěvaček, která zpívala Mařenku v českém jazyce na světových pódiích a napomáhala šíření české kultury a pomáhala své vlasti v dobách nejtěžších? Přece nehraje roli příbuzenství při oceňování.

Kdy se dozvíme, zda orgány činné v trestním řízení prověřovaly, zda v souvislosti s kauzou Brady nedošlo ke spáchání trestného činu? Padají do úvahy dvě osoby, z nichž jedna je ústavním činitelem a druhá byla ve volbách přeskočena a již jím není. Napadá mne v souvislosti s tvrzením o případném či spíše tvrzeném údajném korupčním jednání prezidenta, který měl například trestný čin korupce, či spíše trestný čin pomluvy.

Korupci je možno charakterizovat jako zneužití postavení, které je spojeno s porušením principu nestrannosti při rozhodování. Je motivováno snahou po materiálním zisku nebo získání jiných výhod. Korupce je projevem chyby v rozhodovacím a řídícím procesu. Součástí korupčního vztahu je vždy ten, kdo rozhoduje, jeho moc odchylovat se od stanovených pravidel, výměna takto vychýleného rozhodnutí za výhodu a nesprávnost, protiprávnost nebo amorálnost takového vztahu výměny. V širším smyslu je účast v korupčním vztahu etickým a mravním selháním jednotlivců. Schopnost instituce korupci potlačovat a bránit se jí je indikátorem kvality vnitřní kultury celého institucionálního systému jako takového a z ní vyplývajících norem chování v příslušných institucích. Výskyt korupce může ohrozit životaschopnost demokratických institucí a tržních ekonomik a zároveň bezpečnost státu, a to jak z hlediska vnitřní, tak i vnější bezpečnosti (tento odstavec je převzat z webu policie).

Pokud prezident nabízel, že poskytne rodině ministra neoprávněnou výhodu spočívající v udělení státního vyznamenání příslušníkovi rodiny, pokud ministr něco neudělá, například se s někým nesetká, nemohu vyloučit trestný čin podplácení. Pokud však tvrzení o možném podplácení není pravdivé, vzniká otázka, zda nedošlo ke spáchání trestného činu pomluvy. Jak to vyhodnotily orgány činné v trestním řízení? Došlo ke spáchání trestného činu v souvislosti s touto akcí? Otvírá někdo znovu kauzu Brady, která loni přispěla ke snížení preferencí prezidenta, proto, že se blíží prezidentské volby? Jde o útok na náš ústavní pořádek za pomoci demagogie a lží?

§ 332 Podplacení

(1) Kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, nebo kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s podnikáním svým nebo jiného poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

(2) Odnětím svobody na jeden rok až šest let, propadnutím majetku nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 v úmyslu opatřit sobě nebo jinému značný prospěch nebo způsobit jinému značnou škodu anebo jiný zvlášť závažný následek, nebo

b) spáchá-li takový čin vůči úřední osobě.

§ 334 Společné ustanovení

(1) Úplatkem se rozumí neoprávněná výhoda spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, a na kterou není nárok.

(2) Úřední osobou podle § 331 až 333 se vedle osoby uvedené v § 127 rozumí též jakákoliv osoba

a) zastávající funkci v zákonodárném orgánu, soudním orgánu nebo v jiném orgánu veřejné moci cizího státu,

b) zastávající funkci nebo zaměstnaná nebo pracující v mezinárodním soudním orgánu,

c) zastávající funkci nebo zaměstnaná nebo pracující v mezinárodní nebo nadnárodní organizaci vytvořené státy nebo jinými subjekty mezinárodního práva veřejného nebo v jejím orgánu nebo instituci, nebo

d) zastávající funkci v podnikající právnické osobě, v níž má rozhodující vliv Česká republika nebo cizí stát, pokud je s výkonem takové funkce, zaměstnání nebo práce spojena pravomoc při obstarávání věcí obecného zájmu a trestný čin byl spáchán v souvislosti s touto pravomocí.

(3) Za obstarávání věcí obecného zájmu se považuje též zachovávání povinnosti uložené právním předpisem nebo smluvně převzaté, jejímž účelem je zajistit, aby v obchodních vztazích nedocházelo k poškozování nebo bezdůvodnému zvýhodňování účastníků těchto vztahů nebo osob, které jejich jménem jednají.

§ 184 Pomluva

(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Skoro bych řekl, že jedna osoba již přišla o svoji imunitu, takže není jakákoliv překážka pro jednání orgánů činných v trestním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…