Karol Hrádela: Nejstarší světové pěvkyni nikdo z její původní vlasti nepopřál

07.09.2017 7:35

Operní pěvkyně Maria Peter se 1. září dožila sta let. Z její původní vlasti jí ale nikdo z oficiálních představitelů nepopřál.

Karol Hrádela: Nejstarší světové pěvkyni nikdo z její původní vlasti nepopřál
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Mám velkou radost, 1. září se dožila sta let teta, za kterou jsem po roce 1989 rád jezdil, Maria Peter.

Tak jako její otec, milovala Československo a byla hrdá na své kořeny. Propagovala české umění v nejtěžších dobách v zahraničí. Když došlo k okupaci Československa, resp. jeho rozpadu před světovou válkou, zorganizovala představení Prodané nevěsty, kde zpívala v českém jazyce Mařenku. Později pomáhala jako solistka při zrodu Nizozemské královské opery. Taktéž učila mnoho významných pěvců. Velmi mne potěšila důstojná oslava tetiných narozenin v Holandsku. K jejím narozeninám jí popřál i holandský král Willem-Alexander Claus George Ferdinand a řada dalších významných osobností.

Co myslíte, popřál této významné světové zpěvačce k jejímu jubileu například někdo z její původní vlasti, například ministr kultury? Odpověď si můžete dát sami. V jejím případě jde pouze o hrdost na lidi, kteří něco dokázali a pomáhali jiným a riskovali pro ně, a ne o nucený výkup cizího majetku a budování duplicitního památníku, kam nikdo stejně nebude chodit.

Přiznám se, že mne mrzí, že snad jedné z nejstarších, ne-li vůbec nejstarší světové pěvkyni nikdo z její původní vlasti z oficiálních představitelů nepopřál. Je špatné, když si země neváží těch, kteří pro ni mnohé udělali. Na nedostatek hrdosti na naše předky a jejich skutky ze strany státních představitelů si skoro zvykáme.

Ještě jednou Ti, teto, takto děkuji za vše, co jsi pro nás a svoji vlast udělala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…