Karol Hrádela: Nevím, zda se mám bavit či vztekat

19.04.2018 16:17

Komentář na facebookovém profillu ke zvolení poslance ANO Jiřího Maška do čela komise pro kontrolu GIBS

Karol Hrádela: Nevím, zda se mám bavit či vztekat
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Již nevím, zda se mám bavit či vztekat, když poslouchám představitele naší demokratické opozice, když komentují obsazení předsedy komise pro kontrolu GIBS.

Podle § 57 odst. 1 zákona č. 341/2011 Sb., o Generální inspekci bezpečnostních sborů a o změně souvisejících zákonů, zřizuje Poslanecká sněmovna zvláštní kontrolní orgán pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, který se skládá z poslanců určených Poslaneckou sněmovnou. Počet členů není zákonem určen.

V úterý 28. listopadu 2017 Poslanecká sněmovna rozhodla v několika hlasováních, že stálá komise pro kontrolu Generální inspekce ozbrojených sborů bude mít 10 členů a bude ustavena podle principu poměrného zastoupení. Lhůta pro podání návrhů do komisí a delegací byla následně stanovena do pondělí 4. 12. do 10.00 hod. Na 4. schůzi v 8. hlasování dne 12. prosince 2017 bylo schváleno složení této komise. Přítomen při hlasování byl 181 poslanec, pro její složení hlasoval 173 poslanců a 1 hlasoval proti.

ANO (Ano: 70, Zdržel se: 2)
ODS (Ano: 21 Zdržel se: 2)
Piráti (Ano: 21)
SPD (Ano: 20)
ČSSD (Ano: 9, Ne: 1, Zdržel se: 2)
KSČM (Ano: 15)
KDU-ČSL (Ano: 8)
TOP09 (Ano: 4)
STAN (Ano: 5)

Návrh na volbu členů nebo ustavení SK GIBS tak prošel, aniž by se omluvila v jakémkoliv klubu většina jeho poslanců či se zdržela hlasování... Téhož dne byla vyhlášena lhůta pro podání návrhu na předsedy stálých komisí Poslanecké sněmovny do středy, tedy do zítřka, do 18.00 hodin.

Pak vytáhl prezidentský kandidát Horáček problematiku pana Ondráčka a začal jej kritizovat. Až pak se k tomu přidali politici z tzv. demokratických stran. Začal STAN a přidali se další, poslanec za ČSSD vyzval i ke změně zástupce SPD v jiné komisi.

Pak následovala volba předsedů komisí. Ve volbách bylo odevzdáno ve všech případech 186 hlasovacích lístků. Znamená to, že kvorum nutné pro zvolení každého kandidáta nebo kandidátky bylo 94. Každý, kdo chtěl být zvolen, musel získat minimálně 94 hlasů, to platilo i pro předsedu komise pro kontrolu GIBS. Poslanec Zdeněk Ondráček obdržel 85 hlasů, nedosáhl tedy potřebného kvora a nebyl zvolen předsedou této komise. Ostatní předsedové byli zvoleni. Volba předsedy komise je tajná a dvoukolová a opakovalo se druhé kolo volby. Poslanec Michalík z Pirátů následně zdůraznil, že již v minulosti tvrdili, že nebudou hlasovat pro kandidáta komunistů.

Následně v úterý 19. prosince 2017 u volby předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů bylo vydáno 179 hlasovacích lístků a kvorum nutné pro zvolení tedy bylo 90. Jediný kandidát pan poslanec Zdeněk Ondráček získal 95 hlasů, takže o pět hlasů byl zvolen a stal se předsedou této komise. Problém byl, že kromě této volby se uskutečnily ještě dvě volby, kdy byl vydáno 181 hlasovacích lístků, tj. o dvanáct více, takže zde bylo jiné kvorum. K tomu pak uvedl poslanec Stanjura: "ještě jsem se nesetkal s tím, že když se vydává sada lístků, že je jiný počet vydaných lístků k jednomu z těch typů voleb. S tím jsem se skutečně nesetkal. A já bych to potřeboval vysvětlit. A docela by mě zajímalo, když to řeknu takhle otevřeně, kteří poslanci si vzali dva lístky ze tří, jak se to vlastně dělá, propříště, že přijdu a řeknu – tak z těch patnácti voleb předsedů mi dejte těchto sedm lístků, těchto osm si nevezmu?" Nepodařilo se identifikovat, kteří z poslanců se nevzali 12 lístků, které činily rozdíl mezi kvory v jednotlivých hlasováních a vznikl spor o platnosti volby. Pro zmatečnost se proto později hlasovalo znovu. Kvorum nutné pro zvolení bylo 94 a pan poslanec Zdeněk Ondráček obdržel 83 hlasů a nebyl zvolen předsedou této komise.

Později byl Ondráček zvolen, pak odstoupil a demokratické opozice místo policisty se snažila o prosazení předsedy komise z řad lidí majících spíše orientaci na zahraničí než ne bezpečnostní situaci u nás. navlhá poslankyni učitelku Majerovou Zahradníkovou, která kdysi žila 6 let v Kanadě a poslance Ferjenčíka, který díky nadaci Open Society Fund dva roky strávil na Brentwood School v Essexu ve Velké Británii. Kandidáti bez řídící praxe a zkušenosti s naší policií neprošli, a byl zvolen někdo, kdo nebyl nikdy u policie, ale aspoň má profesionální řídící praxi. A je zase řev. Ach jo. Co naši poslanci chtějí?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…